28 / 04 / 2024

Kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi?

Kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında, taraflar arasında yapılan kiralama anlaşmasına dair kira sözleşmesi imzalanabiliyor. Peki, kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi? Kira kontratı nasıl yenilenir?



Kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi?

Taşınmaz kiralamalarında, taraflar arasında yapılan kiralama anlaşmasına dair kira sözleşmesi imzalanabiliyor. Kira sözleşmesi kanunda; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Peki, kira kontratını her yıl yenilemek gerekir mi? Kira kontratı nasıl yenilenir?


Kira süresi

"MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır."


Borçlar Kanunu gereğince, feshedilmeyen kira sözleşmeleri için tekrar kira sözleşmesi hazırlayıp imzalamak gerekmiyor. Feshedilmeyen kira sözleşmeleri kendiliğinden süresiz olarak yenilenmiş kabul ediliyor.


Eğer kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. Aksi durumda; kira akdi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor.


Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş olur ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalır. 


Kira kontratı kaç nüsha olmalıdır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön