24 / 11 / 2024

Kira sertifikalarına Ortadoğulu yatırımcı ilgisi!

Kira sertifikalarına Ortadoğulu yatırımcı ilgisi!

Gayrimenkul Hukuk Avukatı Melih Esen, ''Kira vergisi'' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Melih Esen'in yazısı...




Kira sertifikaları, varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık ve haklardan yarar elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan sermaye piyasası araçları. Sukuk orta ya da uzun vadeli sabit ya da değişken getiri imkanı sağlayan ve faizsiz sermaye piyasası ürünü olup, likit bir finansal araç olarak ikincil piyasada işlem görüyor. Kira sertifikaları, faizin yasak olduğu İslam Finans Sisteminin önemli yapı taşları arasında.

Kira sertifikaları herhangi bir şekilde faize dayalı işlemleri içermediği ve kira geliri helal faaliyet sayıldığı için özellikle Ortadoğulu yatırımcılar tarafından ilgiyle karşılanıyor. Sukuk, sözleşmeye dayalı gelirleri kapsamakta, bu nedenle de aynı faize dayalı sermaye piyasası araçları gibi tahmin edilebilir bir nakit akışı sağlıyor.

Kira sertifikaları Sermaye Piyasası Kanunu’nda “Kira sertifikaları, her türlü varlık veya hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haklardan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan, nitelikleri Kurulca belirlenen sermaye piyasası araçlarıdır.” şeklinde tanımlandı.

Kira sertifikalarına konu olan şeyler varlık ve haklar olsa da bunların neler olduğu belirlenmedi. Haklar bakımından Türk Medeni Kanunu ve diğer kanunlarda düzenlenmiş bulunan haklar kira sertifikalarının uygulama konusuna girecek. Varlık bakımından ise her türlü menkul ve gayrimenkul mal varlık kapsamında değerlendiriliyor.

Kira sertifikaları Kira Sertifikaları Tebliği’de “Her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymet” olarak tanımlandı.

Kira Sertifikaları Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında sermaye piyasası aracı, Kira Sertifikaları Tebliği’nde ise menkul kıymet olarak tanımlanmış olsa da kanun diğer sermaye piyasası araçlarını da düzenlediğinden böyle bir farkın meydana çıkması doğal.

Kira sertifikaları (Sukuk) orta ya da uzun vadeli sabit ya da değişken getiri imkanı sağlayan ve faizsiz sermaye piyasası ürünü olup, likit bir finansal araç olarak ikincil piyasada işlem görüyor. Sukuk, ticari bir varlığın menkul kıymetleştirilerek sertifikalar aracılığıyla satımıdır. Sertifikalardan alanlar söz konusu varlığa ellerindeki sertifikalar oranında ortak olurlar ve söz konusu varlığın geliri de onlara ait olur.

Kira sertifikaları uygulamasının asli tarafları Varlık Kiralama Şirketleri, kaynak kuruluş ve yatırımcılar.

22 soruda kira vergisi 2020!

Kira geliri vergisinde gerçek gider yöntemi tercih edilebilir mi?


Geri Dön