Emlak Terimleri

Kira sözleşmesi imzaladım, vazgeçmek istiyorum! Ne yapmalıyım?

Gayrimenkul kira sözleşmesi imzalayan kimseler kısa sürede eve henüz taşınmadan fikrini değiştirebiliyor. Peki, siz de "Kira sözleşmesi imzaladım, vazgeçmek istiyorum! Ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı...Sözleşme taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabileceği gibi noter huzurunda da imzalanabiliyor

Konut ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabileceği gibi noter huzurunda da imzalanabiliyor. Öyleki yazılı sözleşmesi olmayan sözlü anlaşmalar da kira sözleşmesi hukuku kapsamında düzenleniyor.

Ev ya da işyeri arayan kiracıların talepleri doğrultusunda bir mülk bulmaları kolay olmayabiliyor. Kimi zaman ise gayrimenkulün bulunmasına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı anlaşma sağlanamıyor. 


Kiracılar, kiralama sürecini hızlandırmak adına bir veya birden fazla emlakçıdan yardım alabiliyor. Bir ev sahibi ile anlaşma sağlanırken, bir başkasından olumlu haber gelebiliyor ya da başka olumlu-olumsuz nedenler gelişebiliyor. Bu gibi durumlarda kira sözleşmesini yeni imzalamış olan kimseler, sözleşmeden nasıl vazgeçildiğini araştırıyor. 

Peki, siz de "Kira sözleşmesi imzaladım, vazgeçmek istiyorum! Ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı...

"KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALADIM VAZGEÇMEK İSTİYORUM" DİYORSANIZ...

Kiracının imzaladığı kira sözleşmesinden cayma hakkı bulunuyor. Kira sözleşmesinden 14 günlük bir süre dilimi içerisinde vazgeçilebiliyor. Ancak kira sözleşmesinden vazgeçen kiracı anlaşmanın başında verdiği kaporayı geri alamıyor. Bu kapora mal sahibinin zararına sayılıyor.

KİRA SÖZLEŞMESİ FESİH NEDENLERİ NELERDİR?

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 

Buna karşın mal sahibi ise, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahip değildir. Yalnız on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. 

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

Kira sözleşmesi, kiraya verenden ve kiracıdan kaynaklanan sebeplerle, Dava yoluyla da feshedilebiliyor.
 

Kira sözleşmesi en az kaç yıl olur?

İşyeri kira artış oranı 2022 nasıl hesaplanır?

Kira şerhi tapu harcı 2022!