Kira sözleşmesi olağanüstü fesih nedenleri!
Kira sözleşmesi bilindiği üzere Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan olağanüstü fesih nedenlerinin söz konusu olması ile sona erebiliyor. Buna göre kira sözleşmesi olağanüstü fesih nedenleri nelerdir diyorsanız, işte yanıtı...
Kira sözleşmesi olağanüstü fesih nedenleri!
Kira sözleşmesinin feshedilme nedenlerini sürenin dolması gibi genel sebepler ve olağanüstü sebepler olarak ikiye ayırabiliriz. Buna göre kira sözleşmesi olağanüstü fesih nedenleri nelerdir diyorsanız, hemen yanıtlayalım.
Kira sözleşmesinin olağanüstü fesih nedenleri Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanuna göre olağanüstü fesih nedenleri; önemli sebepler, kiracının iflası ve kiracının ölümü şeklinde sıralanıyor. İlgili kanun maddeleri aşağıda sıralanıyor;
III. Olağanüstü fesih
1. Önemli sebepler
MADDE 331- Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.
Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.
2. Kiracının iflası
MADDE 332- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.
Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.
3. Kiracının ölümü
MADDE 333- Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com