08 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi süresi en fazla kaç yıl olur? Kira sözleşmesi nasıl geçersiz olur?

Kira sözleşmesi süresi en fazla kaç yıl olur? Kira sözleşmesi nasıl geçersiz olur?

Kiracı bir evi kiralarken konut sahibi ile bir kira kontratı imzalar. Peki kira sözleşmesine dair bazı huşular biliniyor mu? İşte detaylar!



KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL GEÇERSİZ OLUR?

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine doğru en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini iptal edebilir. Bildirimde bulunulmadığı zaman kira kontratı 1 sene süre ile yenilenmiş olarak kabul edilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ SÜRESİ EN FAZLA KAÇ YIL OLUR?

Kanunda kira sözleşmesinin süresi ile ilgili bir kısıtlama yer almıyor. Ama konut kira sözleşmesi genellikle yıllık olarak yapılıyor. İş yerlerinde ise dekorasyon gibi değişiklikler yapıldığından dolayı uzun süreli sözleşmeler tercih ediliyor.

KİRA KONTRATI OLMAYAN KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR?

Belirsiz süreli olan kira sözleşmelerinde her bir 6 ay iptal dönemi olur. Bu 6 aylık sürenin sonunda da sözleşmenin iptal edilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulur. Kiracı bu bildirimin olmasına rağmen, evi tahliye etmemiş ise tahliye davası açılabilir. Fesih yani iptal döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içinde açılması gerekir.

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPMAMAK SUÇ MU?

Kira sözleşmeleri vatandaşların alacakları ve ödeyecekleri tutarları, bu mülkün kişilere ne kadar süre ile kiralandığını gösteren resmi bir belgedir. Bu nedenle bir mülkü kiralama esnasında sözleşme yapmamak her iki taraf içinde suç sayılmaktadır.

DEPREMZEDE KİRA YARDIMI NE KADAR OLDU?

Bakan Murat Kurum, kira yardımına dair yaptığı açıklamada, "Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatında bulundu" şeklinde konuşmuştu.


Geri Dön