Kira sözleşmesi süresi en fazla kaç yıl olur?
Kira sözleşmesinde demirbaşların durumu, kira bedeli, kira artış oranı ve kira bedelinin ne zaman ödenmesi gerektiği gibi bilgilere sözleşmede yer veriliyor. Peki, kira sözleşmesi süresi en fazla kaç yıl olur?
Kira sözleşmesi süresi en fazla kaç yıl olur?
Gayrimekulünü kiraya veren mal sahipleri kiracısı ile kira sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşme kapsamında belirlenen kira süresi içerisinde uyulması gereken kurallar ve haklar belirleniyor.
Kiralanan taşınmaz mala ait bilgiler, demirbaşların durumu, kira bedeli, kira artış oranı ve kira bedelinin ne zaman ödenmesi gerektiği gibi bilgiler sözleşmede yer alıyor.
Peki, mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesi en fazla kaç yıl olur?
Kiracılık mevzuatı gereğince kiralama süresinde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Kira sözleşmesi 6 aylık, 1 yıllık olabileceği gibi 10 yıllık da olabiliyor.
Kira süresi
MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.
Kira ilişkisinin devri
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.
İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.
Ev sahibi eve girebilir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com