Emlak Terimleri

Kira sözleşmesine kefil olanların sorumlulukları!

Bir ev veya işyeri kiralamak isteyen kiracılar ile mal sahipleri arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme sırasında kiracıdan kefil de istenebiliyor. Peki, kira sözleşmesine kefil olanların sorumlulukları nelerdir?

Kira sözleşmesine kefil olanların sorumlulukları!

Bir ev veya işyeri kiralamak isteyen kiracılar ile mal sahipleri arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi imzalama sürecinde mal sahibi kendisinden birtakım güvence talep edebiliyor.


Bu güvencenin başında depozito bedeli geliyor. Kiracıdan alınan depozito, yaşanması muhtemel zararların teminatı oluyor. Ancak bu bedel mal sahibinin istediği miktarda değil, kanunda belirtilen miktarda oluyor.


Kanunen konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Kira sözleşmesine kefil olmak..

Ayrıca taraflar arasında kira sözleşmesi hazırlanırken, kefil de istenebiliyor. Kefil, kira borcunun ödenmemesi halinde kira borcunu ödemek ile mükellef oluyor.


Ancak kefilin sorumluluğu sözleşmede belirtilen süre ile kısıtlı oluyor. Kefilin sorumluluğu sözleşmenin yenilenmesi halinde yenilenmiyor, bitmiş oluyor.


Kira sözleşmesinde kefil olursa damga vergisi 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com