22 / 12 / 2024

Kira sözleşmesinin detayları noterde mi belirtilmeli?

Kira sözleşmesinin detayları noterde mi belirtilmeli?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kiracımla olan sözleşme 2 ay sonra bitiyor. Whatsapp'tan sözleşme bitmeden 1 ay önce kontratı uzatmak istemediğimi, oturmak istiyorsa istediğim kira miktarını kabul etmesi gerektiğini yazsam kabul olur mu? Yoksa noter üzerinden mi yürütmemiz gerekiyor?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kiracım var ve 2 ay sonra kira sözleşmemiz bitiyor. Kontratta 1 yıl yazıyor. Şimdi ben kiracıma sözleşme bitmeden 1 ay öncesinden WhatsApp uygulaması üzerinden mesaj olarak kontratı uzatmak istemediğimi, eğer oturmak istiyorsa istediğim kira miktarını kabul etmesi gerektiğini belirterek o kira miktarı üzerinden yeni bir kontrat yapabileceğimi yazsam kabul görür mü? Yoksa illa noter üzerinden mi işleri yürütmemiz gerekiyor? ' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kira sözleşmesinin detayları noterde mi belirtilmeli?

Kiracım var ve 2 ay sonra kira sözleşmemiz bitiyor. Kontratta 1 yıl yazıyor. Şimdi ben kiracıma sözleşme bitmeden 1 ay öncesinden WhatsApp uygulaması üzerinden mesaj olarak kontratı uzatmak istemediğimi, eğer oturmak istiyorsa istediğim kira miktarını kabul etmesi gerektiğini belirterek o kira miktarı üzerinden yeni bir kontrat yapabileceğimi yazsam kabul görür mü? Yoksa illa noter üzerinden mi işleri yürütmemiz gerekiyor? ● B.B.

Sorunun içinden çıkardığım sonuç; aslında okuyucum kirasına zam isteyecek ama kontratı uzatmak istemediğini söyleyerek kiracıyı bir nevi “Seni tahliye ederim” endişesine sevketmek istiyor. Ancak bu tehditkar ifade okuyucum için bir yarar sağlamaz. Hukuki bir tahliye nedeni yoksa bir yıl dolduğu için kiracısını çıkartma imkanına sahip olmayacak.

Büyük bir ihtimalle kiracısı da bu gerçeği bir yerlerden öğrenecek. Dolayısıyla bence bu konuya hiç girmesin. Bir yıl sonunda yapılacak şey kiraya zamdır. Bir yıllık bir sözleşme sonunda da şayet kira sözleşmesinde bir artırım şartı yoksa 12 aylık ortalamalara göre bir kira zammı isteyecektir.

Şayet kira sözleşmesinde artırım şartı maddesi varsa bu yıl için bu şartın tatbikini isteyebilecektir. Şayet artırım talebi konusunda bir madde yoksa bugünlerde en geç sözleşme bitimine bir ay kaladan daha önce bu artırım talebini iletsin. Şayet artırıma dair bir cümle varsa bu bir aylık süre ile de bağlı olmaksızın artırım talebinde bulunabilir. Bu konuda anlaşamazlarsa artırım talepli bir kira tespit davası açacak. Mesele bu.

Artırım talebinin süreye bağlı olduğu hallerde talebin ispatlanabilir bir vasıta ile yapılmasını öneriyoruz. Bir anlaşmaya varılırsa yeni bir kira sözleşmesi yapılması gerekmiyor, eski kira sözleşmesi aynı şartlarla sadece kira bedeli değişmek kaydı ile bir yıl daha geçerlik kazanıyor. Dolayısı ile her yıl yeni bir kira sözleşmesi hazırlanıp imzalanmasının bir yararı yok.

 


Geri Dön