Emlak Sözlüğü

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır? Kira stopajı hesaplanırken nelere dikkat edilir? İşte detaylar!Stopaj, ön kesinti anlamına gelmektedir

Kira stopajının ne olduğu bilenler kadar bilmeyenler de mevcuttur. Stopaj, ön kesinti anlamına gelmektedir. Peki Kira stopajı nedir?

İşte kira stopajına dair detaylar…

KİRA STOPAJI NEDİR?

Stopaj, ön kesinti anlamına gelmektedir. Stopaj, Fransızca kökenli bir kelimedir. Kira stopajı da kiraya verilen bir işyerinin brüt kira bedelinden düşürülen bedeldir.

Kira stopajı, ticari gayrimenkullere uygulanan bir tür vergilendirme sistemi olarak da bilinmektedir. Kira gelirinin gayrimenkul sahibine veya mülk sahibine ulaşmadan önce vergisinin ödenmesi durumudur. Bu nedenle vergi ödemeleri düzenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Kiracı, kira stopajını ödemekle sorumludur.

KİRA STOPAJI NE ZAMAN YATIRILIR? KİRA STOPAJI NE ZAMAN YATIRILMASI GEREKİR?

Kiracı, her ay kira stopajını yatırması gerekmektedir. İş yeri kiracısı, veya ev kiracısı, vergi daireleri üzerinden gayrimenkul sahibinin adına kira stopajını yatırmaktadır.

 Gayrimenkul sahibi, kira stopajı vergisinin takibini e-devlet üzerinden Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj) sayfasından görebilir. Gayrimenkul sahibinin, kira stopajını ödemediği takdirde kiracının tahliyesini isteme hakkı bulunur.

KİRA STOPAJI NASIL HESAPLANMAKTADIR?

Kira stopajı, kira sözleşmesinde yer verilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmektedir. Bu brüt kira bedelinin %20’si stopaj oranına ayrılmıştır.  Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir. Örneğin 4.000 lira brüt kira bedeli olan bir işyerinin %20’si yani 800 lira stopaj vergisine gitmektedir. 3.200 lira da gayrimenkul sahibine veya mal sahibine ödenecek net kira bedelidir.

KİRA STOPAJINDAN KİMLER MUAFTIR?

Kira stopajı, Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi gelirlerin vergisinin ödenmesi durumdur. 193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. Maddesinde belirtildiğine göre, bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler ise şunlardır:

Depozito ne kadar olmalıdır? Depozito nasıl geri alınır?

Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?

Penti’de yüzde 70 indirim! Penti kampanyalarını kaçırmayın!