Emlak Terimleri

Kira tespit davası ne kadar sürer?

Gayrimenkul piyasasında yaşanan kriz ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların mahkemelere taşınmasına neden oluyor. Peki, kira tespit davası nedir? Kira tespit davası ne kadar sürer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Ev sahipleri eski kiracılarına konut fiyatlarındaki artışı yansıtarak kira bedelini yükseltmek istiyorlar

Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında fahiş kira artışı sorunu yaşanıyor. Ev sahipleri eski kiracılarına konut fiyatlarındaki artışı yansıtarak kira bedelini yükseltmek istiyorlar. Bu kapsamda kira tespit davası gündeme geliyor. 

Kira tespit davalarının açılmasında en temel neden ise ev sahiplerinin kiracılara yasal oranın üzerinde zam yapmak istemesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Belirlenen yasal oran üzerinde zam talep eden ev sahipleri kiracısına bunu kabul ettiremeyince mahkemenin yolunu tutuyor. Ancak yasa gereği ev sahibinin kira tespit davası açabilmesi için kiracı ile yapılan sözleşmesinde 5’inci yıla ulaşmış olması gerekiyor. 

Ev sahibi ve kiracı arasından yapılan kira sözleşmesi beş yıl altında ve kira bedelinin artışına ilişkin anlaşma belirlenmemiş ise mahkeme taşınmaz ve emsal değer durumuna göre kira artış oranı belirleyecektir. Mahkeme tarafından belirlenecek olan kira artış oranı yasal oran üzerinde olmayacaktır. 

Kira tespit davası ne kadar sürer? 

Her davanın sürecini mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma aralığı, delillerin mahkemeye sunulması gibi birçok faktör etkiliyor. Kira bedelinin tespiti davasında en önemli delil bilirkişi olup kira bedeline dair keşif yapılıyor ve bilirkişi tarafından emsal değer hesaplaması raporu mahkemeye sunulmak üzere hazırlanıyor. 

Bu sebeple kira bedelinin tespiti davasının ne kadar süreceğine dair kesin bir süre verilmiyor. Ancak ortalama bir süre vermek gerekirse delillerin toplanması ve mahkeme süreci yaklaşık 1-1,5 sene sürebiliyor. 

Tahliye taahhütnamesi nedir? Tahliye taahhütnamesi örneği 2022!

Apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Apartmanlarda bahçe kime aittir?

Hisseli arsa üzerine ev yapılabilir mi?

Hisseli arsanın satışı nasıl yapılır?

Hisseli tapu satışı nasıl olur?

Evin tapusu iki kişi üzerine olabilir mi?

Kira artışında yüzde 25 sınırı nasıl uygulanacak? Geriye dönük kiralar için geçerli olacak mı?

Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kira artış sınırlaması tahliye sebebi olabilir mi