Kira

Kira tespit davasında dikkat! Bunu yapan kiracılar tahliye tarihine kadar artırılmış kiraları öder...

Kira bedelinin tespiti davasını hem kiralayan hem de kiracı açabilir. Kiracı, fazla olan kira bedelinin düşürülmesi; kiralayan ise düşük kira bedelinin arttırılması amacıyla tespit davası açabilir. 

Kira bedelinin tespiti davası açılabilmesi için taraflar arasında yazılı veya sözlü kira sözleşmesinin bulunması gerekiyor. Yazılı veya sözlü kira sözleşmesi olmadan gerçek veya tüzel kişilere karşı kira bedelinin tespiti davası açılamaz. Kira bedelinin tespiti davasını hem kiralayan hem de kiracı açabilir. Kiracı, fazla olan kira bedelinin düşürülmesi; kiralayan ise düşük kira bedelinin arttırılması amacıyla tespit davası açabilir.

Taraflar arasında kira bedelinin belirlenmesi konusunda anlaşma varsa, kira bedeli anlaşmaya göre arttırılır. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli olmakta. 

Avukat Barış Selçuk Şahin, kira tespit davalarında kritik bir noktaya değindi. Şahin, ev sahibi ihtarname göndermekle yeni dönem için kira tespit davası açma iradesini kiracıya bildirmiş olduğunu ve bu nedenle tahliye tarihine kadar artırılmış kirayı talep edebileceğini açıkladı. 

İşte Avukat Barış Selçuk Şahin'in sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...

Av. Barış Selçuk Şahin @AvukatBaris
Kiraya veren ihtarname göndermekle yeni dönem için kira tespit davası açma iradesini kiracıya bildirmiştir. Bu nedenle tahliye tarihine kadar artırılmış kirayı talep edebileceğinden, kiracının dönem içinde kiralananı tahliye etmiş olması sonuca etkili değildir.

Yüzde 25 kira artışı ev sahiplerini küstürdü! Ev sahipleri isyanda! Artık hiç kimse ev almak istemiyor!

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira bedeli nasıl belirlenir? Ünlü avukat ev sahiplerini uyardı! 

Kira ödemelerinde yeni düzenleme! Taslak ortaya çıktı! İşte 5 maddede eski ve yeni uygulama karşılaştırması!