Kira

Kira uyarlama davasında kriterler neler? Mahkeme 4 bin TL'lik kirayı 18 bin TL'ye yükseltti!

Ev sahipleri, evlerinin rayiç bedelinin belirlenmesi için mahkeme yoluna başvuruyor ve kira uyarlama davalarında bu nedenle artış yaşanıyor. Peki kira uyarlama davalarında mahkemelerin kriterleri neler? İşte ayrıntılar...

Konut kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırı ev sahipleri tarafından yeterli bulunmadı. Bu rakamı yeterli bulmayan ev sahipleri, kiranın güncel piyasa fiyatlarına göre ayarlanması amacıyla “kira uyarlama davaları”na yöneliyor. 

Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam ve Avukat Taha Yasin Caner, kira uyarlama davalarında yaşanan artış ile bu davalarda mahkemelerin kriterlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ŞİKAYETLER ÇOĞALDI

Habertürk'ten Bekir Mert'in haberine göre; Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, konuya ilişkin açıklamasında kendilerine oldukça fazla şikayet geldiğinin altını çizdi. 

Hakan Akçam, "Kira uyarlama davaları kanunen 5 yılı geçen kontratlarda oluyor. Vatandaş, evindeki kiracıyı bir an önce çıkarmak ve daha fazla kira verebilmek için 5 yıldan önce bu davaları açıyor" dedi ve bir neden oluşturarak bu davaların açıldığını söyledi. 

4 BİN TL'LİK KİRA 18 BİN TL OLDU

Avukat Taha Yasin Caner de mahkemelerde yer alan dosya sayılarının yükselmesi ile ilgili konuştu ve "Son zamanlarda kira tespitten çok kira uyarlama davasının fazla olduğunu görüyoruz. Kira uyarlama davaları, mevcut kira sözleşmesi içinde belirlenmiş olan kira tutarının bu olağan üstü artışlara ayak uydurması için açılmış bir dava..." dedi. 

Yükselen enflasyon oranları ile alım gücünün düşmesinin, konut sahiplerini harekete geçirdiğini aktaran Caner, "Ev sahipleri ileriye dönük kendilerini kurtarmak için mülklerinin piyasa rayicinde kiralanması için kira uyarlama davası açmaya yöneliyor" ifadelerini kullandı. 

Caner, "Bir müvekkilimiz, Çukurambar'da kiralamış olduğu bir daireye şu anda kiracısının 4 bin lira ödediğini belirterek bize başvuru yaptı. Açmış olduğumuz dava neticesinde mahkeme, bu konuda emlak bilirkişisi atayarak, o bölgedeki rayiç kira bedellerini ve dairenin kendine has özelliklerini de göz önüne alarak kira bedeline hükmetti" örneğini verdi ve söz konusu kira bedelinin 18 bin TL'ye yükseltilmesine karar verildiğini vurguladı.

Avukat Caner, Kiracıların da uyarlama davası açabileceğine dikkat çekti ve açıklamasını şu şekilde tamamladı:

"Bu noktada kiracılar da uyarlama davasını kendi menfaatleri amacıyla bunun piyasa rayicine yaklaşması için ya da düşürülmesine ilişkin de bu kira uyarlama davalarını açabiliyor."

Ekonomist Tunç Şatıroğlu: Merkez Bankası 250 puan artış yapar ve durursa ne olur?

Ev satıp yatırım yapmak mı, kirayla yatırım yapmak mı mantıklı?

Emeklilikte rahat etmek için 10 sene bunu yapın!

TOKİ'den 6 ile 1.700 konut yeni konut geliyor! Tarihler tek tek açıklandı!