28 / 04 / 2024

Kira vergisi ilk taksit ödemeleri için son 10 gün! 2024 kira geliri nasıl hesaplanır?

Kira vergisi ilk taksit ödemeleri için son 10 gün! 2024 kira geliri nasıl hesaplanır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hiç beyanname vermeyenleri de takibe aldığı ve milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kira vergisi ilk taksit ödemeleri için artık son 10 güne girildi.



Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hiç beyanname vermeyenleri de takibe aldığı ve milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kira vergisi ilk taksit ödemeleri için artık son 10 güne girildi. Verilen detaylara göre söz konusu beyannamelerin 31 Mart 2024 tarihine kadar verilmesi gerekli. Geçen yıl için yıllık 21 bin Türk Lirası'nın altında kira geliri olanlar ise beyanname vermeyecek.

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül imzalı habere göre ülkemizde milyonlarca konut sahibini oldukça yakından ilgilendiren kira gelir vergisi ilk taksit ödemesinde beyanname verme süreleri 10 gün sonra yani 31 Mart 2024 tarihinde sona erecek. Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da bugüne kadar hiç beyanname vermeyenleri takibe almış olduğu kira geliri vergisinde cezalı duruma düşmemek için ilk taksit süresinin kaçırılmaması büyük önem taşıyor.

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar, geçtiğimiz yıl için kira geliri, yıllık 21 bin liranın altında kalmış olanların söz konusu vergiden muaf olduğunu belirtiyor. Fakat yıllık kira geliri, 21 bin liranın altında kalsa da ticari, zirai geliri olanların kira vergisini ödemesi gerekiyor. 

Kira vergisi ilk taksit ödemeleri için son 10 gün! 2024 kira geliri nasıl hesaplanır?

CEZALI DURUMA DÜŞMEYİN

İSTOÇ Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Şenay Araç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 2023 yılında kira geliri olan mülk sahiplerinin bu ayın sonuna kadar beyanname vermeleri gerektiğine değindi. Açıklamasında çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da vergi sistemine kaydedilmesi için hiç beyanname vermeyenleri yakın takibe aldığına değinen altını çizen İSTOÇ Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Şenay Araç, "O sebeple kira geliri alan mülk sahiplerinin bu konuyu hızlandırarak, bir an evvel beyanname vererek kira gelirlerini bildirmeleri gerekli. Böylelikle ileride gelecek olan cezalardan kendilerini korumuş olurlar" diye konuştu.

Söz konusu vergi ile ilgili olarak sorumluluk tutarına ilişkin de bazı detaylara değinen İSTOÇ Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Demir, sözlerine şu şekilde devam etti: "2023'te konut kirası alan mülk sahipleri, senelik olarak 21 bin TL'nin üstünde kira geliri varsa, beyan etmeleri gerekli. Fakat senelik 21 bin liranın altındaysa kira geliri beyan etme zorunlulukları yok. Söz konusu vergi oranları, gelir dilimlerine göre belirleniyor. Bu kapsamda da 70 bin Türk Lirası ile 1.9 milyon Türk Lirası arasında vergi dilimleri yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişiyor.

Örnek vermek gerekirse iş yeri kira gelirinde, 400 bin lira gelir vergi matrahına sahip birinin vergi tutarı; 370 bin lira için 85 bin 900 lira, Kalan 30 bin lirası için yüzde 35 vergi oranı ile 10 bin 500 lira. Toplam ödeyeceği vergi 96 bin 400 lira şeklinde oluyor" dedi. Beyannamede yüzde 15 ve sağlık harcamalarının yüzde 10'luk kısmı kadar da indirim olabileceğini dile getiren İSTOÇ Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Şenay Araç Araç, şöyle konuştu:" Bu hakkı kullanmayı sakın unutmayın. Beyannamelerinizi interaktif vergi dairesine, e-Devlet üzerinden giriş yaparak, hazır beyan, vergi dairelerine elden veya yetkili mali müşavirler aracılığıyla verebilirsiniz."

Kira vergisi ilk taksit ödemeleri için son 10 gün! 2024 kira geliri nasıl hesaplanır?

İSTİSTANIN ALTINDA KALSA DA TİCARİ KAZANCI VARSA ÖDER
 

Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu Kurucuları arasında yer alan Av. Elvan Kakıcı Şimşek de açıklamasında Gelir vergisi Kanunu 21.maddeye göre kira geliri vergisinde yıllık bir istisna tutarı belirlendiğine değindi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu rakamın 2023 yılı için yıllık 21 bin Türk Lirası olduğunu dile getiren Elvan Kakıcı Şimşek, "Yani 2023 yılı için yıllık 21 bin Türk Lirası'nın üzerinde 1.000 TL bile gelir vergisi olsa kira vergisini ödemek zorunda. Bu tüm yurttaşlar için geçerli. Kanun, kira gelirin yıllık 21 bin Türk Lirası'nın altındaysa beyanname vermene gerek yok diyor, fakat üstündeyse var diyor" dedi.


ABD'de ikinci el konut satışları şubat ayında beklentilerin üzerinde arttı!

Bakan Işıkhan açıkladı, tarih verdi! Emeklilerin banka promosyonları 28 Mart'ta hesaplara yatırılmaya başlanacak!

1942'de bahçesiz evlerde kümes hayvanları beslemek yasak! 


Geri Dön