02 / 05 / 2024

Kira vergisi neye göre verilir?

Kira vergisi neye göre verilir?

Kira vergisi, mesken kiralamalarında elde edilen gelirin istisna bedelini aşması halinde ödeniyor. Peki kira vergisi neye göre verilir? Kira vergisi neye göre hesaplanır? İşte yanıtı...



Kira vergisi neye göre verilir?

Kira vergisi, mesken kiralamalarında elde edilen gelirin istisna bedelini aşması halinde ödeniyor. 2013 yılı boyunca elde edilen kira gelirleri için vergi ödemeleri 2014 yılında yapılıyor. Peki kira vergisi neye göre hesaplanır?


Vergi yükümlülerinin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. 2014 yılı için kira gelir vergisi son beyanname verme günü 25 Mart olarak belirlendi. 


2014 kira gelir vergisi hesaplamalarında uygulanacak vergi tarifesi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi'nde açıklanıyor. 


Buna göre 2013 yılı boyunca elde edilen kira gelir vergisi için istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Kira gelir vergisi hesaplama 2014 örneği aşağıda yer alıyor.


Örnek :

Bay (A), 2013 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden 3.000 TL kira geliri, tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş 15.000 TL mevduat faiz geliri ve 72.000 TL ücret geliri elde etmiştir.


Bay (A)'nın elde etmiş olduğu kira geliri 2013 yılı bakımından öngörülen 3.200 TL'lik istisna haddinin altında kaldığından, bu gelirin istisnaya konu edilip edilmeyeceğinin tespiti bakımından mükellefin elde etmiş olduğu menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ve ücret geliri toplamının Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı aşıp aşmadığına ayrıca bakılmayacaktır. Dolayısıyla Bay (A), elde etmiş olduğu söz konusu mesken kira geliri istisna tutarının altında kaldığından, bu gelir için beyanname vermeyecektir.



Kira gelir vergisi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. 


Amortismanlar kira gelir vergisinden düşülür mü?


Geri Dön