27 / 04 / 2024

Kira zammı neye göre yapılır?

Kira zammı neye göre yapılır?

Kira zammı neye göre yapılır?: Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre, ev sahipleri ÜFE oranlarını geçmeyecek oranda zam yapabiliyor. Peki kira zammı hangi ÜFE ile hesaplanıyor?



Kira zammı neye göre yapılır?

Konut kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedelinde artış yapılıyor. Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre, ev sahipleri her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ÜFE oranlarını geçmeyecek oranda zam yapabiliyor.


Borçlar Kanunu

II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.


Yukarıda yer alan kanun maddesinde de görüldüğü üzere kira bedelinde artış,bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla yapılıyor. Ancak burada kira zammının hangi ÜFE oranları ile yapılacağına ilişkin bir hüküm bulunmuyor.


"Kira zammı hangi ÜFE ile hesaplanıyor?" sorularına yanıt olarak TÜİK tarafından bir açıklama yapıldı. Buna göre, ev sahipleri on iki aylık ortalamaları değil, bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen ortalamaları baz alarak zam yapacak.


2014 Şubat kira zammı enflasyon oranlarına göre; Şubat ayında yapılacak kira artışlarında yüzde 10,72'nin baz alınarak hesaplama yapılması gerekecek.


ÜFE nedir?


Geri Dön