ÜFE nedir?
ÜFE (Üretici Fiyatları Endeksi) oranları ne ifade ediyor? Kira artış oranlarının belirlenmesinde de etkili olan ÜFE nedir? İşte ÜFE Üretici Fiyatları Endeksinin tanımı ve ayrıntıları...
ÜFE nedir?
2005 yılından itibaren TÜİK, Üretici enflasyonunu belirlemek için ÜFE'yi kullanıyor. ÜFE Üretici Fiyatları Endeksi ÜFE, aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılıyor.
Üretici fiyatları endeksi ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.
Şimdiye kadar kullanılmış olan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE), yurtiçinde üretimi yapılan maddelerin fiyatlarının, kısmen üreticiden kısmen de üretim yapmayan ve toptan satışla uğraşan aracılardan elde edilmesi ile hesaplanan; fiyatlara,tüketiciye yansıyan vergiler ile toptancı marjlarının dahil olduğu, karma bir fiyat endeksi idi.
Gerek malların tüketim aşamasındaki fiyat değişimlerini ölçen TÜFE'ye karşılık üretim aşamasındaki fiyat değişimlerini ölçen daha anlamlı bir endeks oluşturmak amacıyla Üretici Fiyatları Endeksi hesaplamasına geçilmiştir.
TEFE ile ÜFE arasındaki temel fark, fiyat derlenen birimlerde ortaya çıkıyor. TEFE'de fiyatlar, üreticilerin yanı sıra toptan satış noktalarından da (sebze,meyva ve balık hâllerinden) derleniyor. Toptan eşya fiyatlarına KDV vb. vergiler dahil ediliyor. ÜFE'de, fiyatların özellikle üreticilerden derlenmesi esas alınıyor ve ürün fiyatları KDV vb. vergiler hariç, yurtiçi peşin satış fiyatları olarak karşımıza çıkıyor.
ÜFE'de kapsanan sektörler
Gayrisafi millî hasıla (GSMH) içinde yer alan iktisadî faaliyet kollarından, Tarım,avcılık, ormancılık-Balıkçılık Sanayide; Madencilik ve taş ocakçılığı-İmalat sanayii-Elektrik,gaz ve su sektörleri..
Kira artış oranları Ağustos 2013!
Temmuz 2013 kira artış oranları!
ÜFE'ye göre kira artışı ertelendi mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com