22 / 11 / 2024
fuzul

Kira zammı hangi oranda yapılır?

Kira zammı hangi oranda yapılır?

Kanunen senelik olarak düzenlenen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılabiliyor. Peki, kira zammı hangi oranda yapılır? Kira zammı hesabı nasıl yapılır? İşte kira zam hesaplama formülü..




Kira zammı hangi oranda yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasındaki hak ve sorumluluklar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen senelik olarak düzenlenen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılabiliyor. Peki, kira zammı hangi oranda yapılır?


Ancak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda oluyor. Kanunen;  Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bu formül, yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Bu döneme kadar taraflar arasında anlaşılan oranda zam yapılıyor.


Mesken kiralamalarında kullanılan enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kira zammı hesabında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.




Kira zammı kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön