04 / 05 / 2024

Kiracı demirbaş öder mi?

Kiracı demirbaş öder mi?

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında, kiracının ödemesi gereken bazı giderler bulunuyor. Kiracı, temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü oluyor. Peki, kiracı demirbaş öder mi?



Kiracı demirbaş öder mi?

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında, kiracının ödemesi gereken bazı giderler bulunuyor. Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü olmanın yanı sıra; aksine sözleşme ve yerel adet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor.


Ayrıca, Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü oluyor. Ancak bu konuda yerel âdete de bakılıyor. Peki, kiracı demirbaş öder mi?


Kiracılar, günlük hizmet kapsamına giren kapıcı, bekçi, bahçıvan, ortak kullanımda olan elektrik ve su gibi giderleri karşılamak ile yükümlü oluyor.


Apartmana dair olan masrafların kim tarafından ödeneceği hususunu özetlersek: apartmanın kendisi ile yapılan değişiklikler; tadilatlat kat maliki tarafından karşılanıyor; Buna karşılık günlük hizmet giderleri ise kiracılar tarafından karşılanıyor.


Apartman günlük giderleri:

Kapıcı hizmeti, Bekçi hizmeti, Bahçıvan hizmeti, Temizlik hizmeti, Elektrik-su hizmeti.


Apartman demirbaş giderleri:

Çatı tadilatı, Mantolama, Asansör eklenmesi, Dış cephe boyası, Bağımsız bölüm eklenmesi gibi.


Kiracının ödemesi gereken masraflar!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön