30 / 04 / 2024

Kiracının ödemesi gereken masraflar!

Kiracının ödemesi gereken masraflar!

Taşınmaz mal kiralamalarında, taşınmaz mal için yapılan masraflar; ev sahibinin ödeyeceği ve kiracının ödeyeceği masraflar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, kiracının ödemesi gereken masraflar nelerdir?



Kiracının ödemesi gereken masraflar!

Taşınmaz mal kiralamalarında, taşınmaz mal için yapılan masraflar; ev sahibinin ödeyeceği ve kiracının ödeyeceği masraflar olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor. 


Kanun gereğince; Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


Ayrıca, Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kiracının ödemesi gereken masraflar nelerdir?


Kiracılar, kira bedelinin yanı sıra; kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor. 


Ancak, anayapının temel giderleri bir başka deyimle demirbaş giderlerini ödemiyor. Yapıda yapılan kalıcı işler ve bunların ücretleri daire sahibine ait oluyor.


Kira sözleşmesinin ayıptan dolayı feshi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön