15 / 05 / 2024

Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır? Kiracı son ay kira öder mi?

Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır? Kiracı son ay kira öder mi?

Kiracı ve ev sahipleri gül gibi anlaşabildikleri gibi kanlı bıçaklı da olabilirler. Peki bu durumda ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? İşte bu benzeri soruların yanıtları!



KİRACI SON AY KİRA ÖDER Mİ?

Kira sözleşmesinde aksi yönde bir madde varsa, mülk sahibinin kiracıdan tazminat isteme hakkı bulunur. Örnek verirsek, kira sözleşmesinde “Erken çıkarsa tazminat öder” şeklinde gibi bir madde bulunması halinde kiracı oturmadığı aylarında kirasını ödemek durumunda kalabilir.

KİRACI EVDEN ÇIKARKEN DEPOZİTOYU NASIL ALIR?

Depozitoyu geri almak için ev sahibine, mülkün boşaltılacağı bilgisi verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşıp, depozito ödemesini tek seferde veyahut taksitler halinde ödenmesine karar verebilir.

EV SAHİBİ KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

10 yıllık sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmelidir. Ancak böyle bir durum yaşanırsa, ev sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini ya da nakliye tutulacak ise nakliye ücretini ödemek zorunda kalır. Aynı şekilde alternatif olarak kiracının kira bedelinin farkını kiracıya ödeyebilme durumu da vardır.

KİRACI EV SAHİBİNE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir mi? sorusunun şöyledir; Ev sahibi, kiracısını ihtiyacını ileri sürerek çıkartmak istiyorsa, 3 yıl boyunca konutunu yeni bir sözleşme ile başka birisine kiraya veremez. Eğer böyle bir durum yaşanırsa, tahliye edilen kiracı, ev sahibine tazminat davası açabilir.

EV SAHİBİ KENDİSİ OTURACAKSA KİRACIYI NASIL ÇIKARIR?

Ev sahibi, kiracısını kendisi evde oturacağı için çıkarmak isteyebilir. Böyle olduğu zaman, ihtiyacı olduğunu kanıtlamak durumundadır. Mülk sahibinin aynı bölgede, semtte de başka bir evinin olmaması gerekmektedir.

Hisseli tapuda kullanım hakkı! Miras payının kardeşe devri nasıl yapılır?

Şu an kredi faizi ne kadar? Hangi banka ne kadar faizle kredi veriyor? Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kredi oranı


Geri Dön