18 / 07 / 2024

Kiracı evden çıkmıyor ne yapmam gerekiyor?

Kiracı evden çıkmıyor ne yapmam gerekiyor?

Kimi kiracılar ve ev sahipleri ile gül gibi geçinirken bazı kiracılar ev sahipleri ile hiçte iyi geçinemez. Bu durumda kiracı ve ev sahiplerinin merak ettiği o soru ortaya çıkar. İşte detaylar!




KİRACI EVİ KARDEŞE VEREBİLİR Mİ?

Bu sorunun yanıtı Türk Borçlar Kanununda belirtilmiştir. Borçlar kanuna göre, Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşulu ile kiralananı tamamen ya da kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.

İşte kiracıların oturdukları eve ve ev sahiplerine dair sorduğu sorular…

EV SATILINCA KİRACI ÇIKMAK ZORUNDA MIDIR?

Yeni ev sahibinin onaylı yeni hesap numarası ile birlikte tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmelidir. Kısacası kira hukukunu içine alan yasalara göre evin sahibinin kiracısı olan bir evin satılması halinde kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu bulunmamaktadır.

KİRACI KİRA ARTIŞINI KABUL ETMEZSE NE OLUR?

Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapar. Konut sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimi ile beraber evden tahliye edebilir. Kiracı eğer evde oturma niyetindeyse, kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.

EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DEYİP OTURMAZSA NE OLUR?

Uzmanlar bu soruya yanıt verdi. 'Çocuğum oturacak' bahanesi ile kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Eğer ev sahibi 'Oğlum oturacak' der ise yani böyle bir durumda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda kalır. Ev satılsa bile kiracıya 6 ay süre verilmesi şart koşulmaktadır.

KİRACI EVDEN ÇIKMIYOR NE YAPMAM GEREKİYOR?

Borçlar Kanunu'nun 352. Maddesinde belirtilene göre kiracı, tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihte evi boşaltmamış ise gayrimenkul sahibinin bazı hakları doğmaktadır. Konut sahibi söz konusu tarihin bitiminden itibaren 1 ay sonra kira sözleşmesini sonlandırmak adına icra yoluna başvurabilir veyahut dava da açabilir.

İslam Memiş depremden sonra baş gösterecek buhranı açıkladı! İşte piyasanın alacağı şekil!

Hisseli tapuda habersiz satış iptal olur mu? Eşten izinsiz ya da habersiz ev satılabilir mi?


Geri Dön