27 / 11 / 2024

Kiracı hakları 2017!

Kiracı hakları 2017!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar karşılıklı belli hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, bir gayrimenkul kiralayan kiracının yasal hakları nelerdir?




Ev ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında taraflar aralarında kira sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşme imzalandıktan sonra iki taraf da belli sorumluluklara sahip oluyor. 


Kiralama süresi boyunca kiracı ve mal sahibinin kanun ve sözleşmeye uygun hareket etmeleri gerekiyor. Peki, gayrimenkul kiralamalarında kiracı hakları nelerdir?


Kiracıların yasal hakları 2017

Kiracıların hakları, Borçlar Kanunu kapsamında "Kira Sözleşmesi" bölümünde düzenlenmiş olup, kanunda yapılacak bir düzenlemeye kadar bu hak ve sorumluluklar değişmiyor. Taraflar kanuna aykırı sözleşme de düzenleyemiyor. Kiracının karşılaşması muhtemel sorunlarda sahip olduğu haklar şu şekilde sıralanıyor:


1-Ev sahibi kiracısını sözleşme süresi sona ermeden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden bir seneliğine yenilenmiş oluyor.


2-Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.


3-Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebiliyor.


4-Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.


5-Evin demirbaş niteliği taşıyan bölümleri ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibi karşılıyor. Ancak, kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişikliklerden kiracı sorumlu oluyor.


6-Kiracı, taşınmazı tahliye ederken söz konusu gayrimenkule zarar vermediği sürece depozitosunu geri alma hakkına sahip oluyor.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön