27 / 04 / 2024

Kontratsız kiracı hakları!

Kontratsız kiracı hakları!

Yazılı kontrat düzenleyen kiracı ile ev sahibinin birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki kontratsız kiracı ve ev sahibinin hak ve sorumlulukları nelerdir? İşte kontratsız kiracı hakları...



Kontratsız kiracı hakları nelerdir?

Kira kontratı, bir gayrimenkul kiralama işleminde kiracı ile gayrimenkul sahibi arasında yapılan anlaşmaya deniyor. Söz konusu kira anlaşması yazılı olarak yapılabileceği gibi, sözlü olarak da yapılıyor.


Kira sözleşmesinin hükümlerinin belirtildiği Türk Borçlar Kanununa göre, söz konusu anlaşmanın yazılı olarak yapılma zorunluluğu bulunmuyor. Buna göre kira anlaşmaları tercih edilmesi halinde sözlü olarak; kontratsız olarak da yapılıyor.


Kontrat olsun ya da olmasın, hak ve sorumluluklar aynı..

Kontrat imzalanarak yapılan kira anlaşmalarında, gayrimenkul sahibi ile kiracısı birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları kabul etmiş oluyor. Kontratsız olarak yapılan kiralamalarda da aynı şekilde kiracı ve kiraya veren hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Buna göre, sözlü kira sözleşmelerinde belirlenen kira bedeli, kira süresi, kira ödeme tarihi gibi hususlara uyulması gerekiyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön