Emlak Terimleri

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?

Kira sözleşmesi ile taraflar birtakım sorumlulukların altına girmiş oluyor. Kiracı ilk kira ödemesinin yanında mal sahibinin talebine göre depozito ödemek ile de mükellef olabiliyor. Peki, kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.


Bu sözleşme ile taraflar birtakım sorumlulukların altına girmiş oluyor. Kiracı ilk kira ödemesinin yanında mal sahibinin talebine göre depozito ödemek ile de mükellef olabiliyor.


Depozitonun sınırları, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen depozito en fazla üç aylık kira bedelinde oluyor ve kiralamanın sona erdiği dönemde geri iade ediliyor.


Buna göre kira bedelinin aylık 1.000 TL olduğunu düşünelim. Vereceğiniz en yüksek kira bedeli 3.000 TL olup; kiralama süresinde herhangi bir zarar yaşanmaması durumunda bu bedeli geri alabileceksiniz. 


Peki, kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir? Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?


Kira sözleşmesinin sona ermesi halinde kiracının herhangi bir zarara neden olmaması ve kira borcunun da kalmaması halinde mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına geri ödenmesi gerekiyor. Aksi durumda yaşanan zarar verilen depozito bedelinden düşürülüyor.


Örneğin kira sözleşmesinizi feshettiğinizi ancak son ayın kira bedelini ödemediğinizi düşünelim. Mal sahibi depozitoyu geri vermeden önce son ayın kira bedelini bu bedelden düşebiliyor.


Kiracı Depozito Kanunu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com