Kiracı hangi durumlarda tahliye edilebilir?
Posta yazarı Tamer Heper, 'Aralık 2018’de şimdi oturduğum eve kiracı olarak girdim. Yaklaşık 60 bin TL‘lik tadilat yaptırdım. Ev sahibim tadilat ödemelerine karışmayacağını belirtmişti. Ev sahibim Haziran'da evi boşaltıp boşaltamayacağımı soruyor. Kiracı olarak haklarım nedir?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper, 'Aralık 2018’de şimdi oturduğum eve kiracı olarak girdim. Yaklaşık 60 bin TL‘lik tadilat yaptırdım. Ev sahibim tadilat ödemelerine karışmayacağını belirtmişti, bunu biliyorduk. Eski eşimin istekleri sebebi ile evi tabiri caizse yeniden yarattık. Ev sahibim oğlunun eşinin doğum yapacağını ve daha büyük bir eve çıkmak durumunda oldukları gerekçesi ile haziranda evi boşaltıp boşaltamayacağımı soruyor. Kiracı olarak haklarım nedir? Önümüzdeki sene aralık ayında bana ihtarname çekip evden çıkmamı isteyebilir mi? Dava ne kadar sürer?' sorusunu yanıtladı.
Aralık 2018’de şimdi oturduğum eve kiracı olarak girdim. Yaklaşık 60 bin TL‘lik tadilat yaptırdım. Ev sahibim tadilat ödemelerine karışmayacağını belirtmişti, bunu biliyorduk. Eski eşimin istekleri sebebi ile evi tabiri caizse yeniden yarattık. Ev sahibim oğlunun eşinin doğum yapacağını ve daha büyük bir eve çıkmak durumunda oldukları gerekçesi ile haziranda evi boşaltıp boşaltamayacağımı soruyor. Kiracı olarak haklarım nedir? Önümüzdeki sene aralık ayında bana ihtarname çekip evden çıkmamı isteyebilir mi? Dava ne kadar sürer? l L.K.
***
Kiracının, kiralanandan tahliyesini istemek için kanunda yazılı nedenlerden en az birinin bulunması şarttır. Bunlardan biri de ihtiyaç nedeni ile tahliyedir. Şayet kiraya verenin veya eşinin, çocuklarının, anne ve babasının ihtiyacı varsa yine tahliye talebinde bulunabilir. Bu durumda ev sahibinin kira dönemi sonunda ve bir ay içinde ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açması gerekir. Böyle bir davada mahkeme gerçek ihtiyacın belgelenmesini ister. Dava süresi içinde kiraya veren yani ev sahibi ihtiyacını ispatlarsa tahliyeye karar verilir. İspatlayamazsa davası reddolunur.
***
Şimdi okuyucumun durumu belli oldu sanırım. Okuyucumun kira dönemi aralık ayı gibi görünüyor (şayet sözleşme tarihi aralık ise). Aralık ayından itibaren bir ay içinde okuyucumun aleyhine ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açılabilir. Bu davada ev sahibi, torunu doğduğunu, bu hali ile oğlunun oturduğu evin ihtiyaca yetmediğini, dolayısıyla okuyucumun oturduğu evin daha üstün vasıflı ve ihtiyaca elverişli olduğunu ispat edecek. Bunu ispatlarsa tahliye talebi kabul görür.
Okuyucumun kiracı olarak hakları ise elinde bulunan imkanlar çerçevesinde ihtiyacın gerçek olmadığını belgelemek. Zaten dava sırasında hem ihtiyaç sahibinin halen oturduğu evde ve tahliyesi istenilen evde keşif yapılacak ve gerçekten bu yere ihtiyaç bulunup bulunmadığı araştırılacaktır. Şayet tahliye kararı verilirse okuyucumun kararı Bölge Adliye Mahkemesi’ne götürme hakkı bulunacak. Bütün bu safha düşünüldüğünde davanın sonuçlanması için bir buçuk senelik bir süre geçebilir.