09 / 05 / 2024

Kiracı kaç yıl sonra çıkarılabilir?

Kiracı kaç yıl sonra çıkarılabilir?

Kiracı ve ev sahiplerinin belli başlı hakları bulunmaktadır. Bu bağlamda pek çok soru sorulmaktadır. İşte kiracıları ilgilendiren önemli bilgiler!



KİRACI KAÇ YIL SONRA ÇIKARILABİLİR?

Kiracı dilediği zaman evi tahliye etme hakkına sahiptir. Gayrimenkul sahibinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi için kira sözleşmesini imzalandığı tarihten başlayarak 10 yıl geçmesi gerekmektedir.

EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?

Kirayı eğer ev sahiplerinin elden almaları etik değildir. Böyle bir olay gerçekleşirse yani kirasını elden alan ev sahipleri minimum olarak kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemek zorunda kalabilirler. Ama iş yeri kiralarında söz konusu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınır.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ SONA ERİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki kira sözleşmeleri bir yıl için imzalanmaktadır. Ancak ev sahibi kira sözleşmesinin bitimine dayanarak, yani bunu gerekçe göstererek kiracıyı tahliye edilemez. Eğer kanundaki sayılan tahliye sebeplerinin varlığı halinde kiracının evden çıkarılması mümkündür.

BİR KİRACI EN FAZLA KAÇ YIL OTURABİLİR?

10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitimine 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini haber vermeli, bildirmelidir.

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyenler için yani hissedarlar satış iptali davası açma hakkı bulunmaktadır. Anlaşmanın sağlanmaması gibi bir hallerde hissedarlardan biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açma hakkını elinde saklı tutar. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları bu durumdan haberdar etmektedir ve bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemi icra yolu ile gerçekleştir.

Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?

TOGG fiyatı ne zaman açıklanacak? TOGG en fazla kaç basar?


Geri Dön