27 / 12 / 2024

Samsun Ata Yolu 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarıldı!

Samsun Ata Yolu 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarıldı!

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da milli mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelişinin ardından Amasya'ya giderken kullandığı 98 kilometrelik "Ata Yolu" 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarıldı.




Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarihi belgeleri, Anıtkabir Kütüphanesi ve tarihçilerden aldığı bilgiler doğrultusunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, silah arkadaşlarıyla Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile Samsun'a geldikten sonra Amasya, Sivas ve Erzurum kongrelerini yapmak için Samsun'dan Amasya'ya gittiği 98 kilometrelik "Ata Yolu"nu ortaya çıkardı.

Yolun turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında kentteki ulusal ve yerel basın temsilcilerine gezi düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yolu bulmak için 1,5 yıl önce harekete geçtiklerini ve Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak yapılan çalışmalar sonucunda Ata Yolu'nun orijinal güzergahının belirlendiğini söyledi.

Başkan Yılmaz;  “Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 sabahı saat 08.30 sularında Samsun’a gelip, 2 gün Samsun’da kalıp, daha sonra Havza’ya, oradan da Suluova’ya, oradan da Amasya’ya hareket ettiği güzergahı geziyoruz. Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla ilgili tarihi olaya ev sahipliği yapmış bir şehir olduğu için Samsun şehrinin yerel yönetimi olarak bizde bu tarihi olayı bir marka değerine dahil eden, aynı zamanda bu tarihi olayı bir tarihi turizmi değeri haline getiren bir misyonu benimsedik ve Atatürk’ün Samsun’dan çıkıp, Havza’ya, Havza’dan da Suluova’ya gidinceye kadar ki kat ettiği güzergahı, bu güzergahtaki konakladığı yerleri, Atatürk’ün Havza’da kaldığı oteli, yol boyunca konakladığı evleri veya yol boyunca uğradığı kahve içtiği, ayran içtiği köy evlerini ihya ederek bu güzergahı tarih turizmine altlık yapılabilecek açık hava müzesine dönük bir çabanın içerisindeyiz” dedi.

“ATAYOLU TARİH TURİZMİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLACAK”

Atayolu’nun tarih turizminin önemli bir parçası haline gelmesini hedeflediklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Buranın tarih turizme açılmasından sonra çocuklarımızın, gençlerimizin, gelecek nesillerimizin Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yoldaki Atatürk’ün Samsun’dan Havza’ya, Havza’dan Suluova’ya, oradan da Amasya’ya kat ettiği güzergahtaki yolun özelliklerini öğrenirken, aynı zamanda 1919 yılının şartlarını da öğrenirler diyerek, bu yolu eski hallerini, eski fotoğraflardan bulduğumuz belgelerle o yolları donatarak bir açık hava müzesi haline getirip, burayı tarih turizmin önemli bir parçası haline getirmeyi hedefliyoruz. Yolun Samsun’dan Mamur dağına kadar olan ve Mamur dağını geçip Çakallı Hanına kadar olan bir kesimi var ve burası 35 kilometre, bu 35 kilometrede Avdan köyünde(mahalle) Atatürk’ün kaldığı, bir köy evine uğradığı, orada bir kahve içtiği söyleniyor. Tarihçilerimiz ve üniversitedeki hocalarımız bunları belgelerle ortaya koyuyorlar. O süreci ve o tarihi izleri ihya etmeyi düşünüyoruz. Yol üzerinde o yıllardaki kullanılmış olan tarım aletleri, ulaşım araçları, kanı arabaları, pulluklar, samanlıklar, yol boyundaki namazgahlar, çeşmeler, yalaklar gibi şeyler yerleştireceğiz. Samsun’dan Suluova’ya kadar tarih turizmi turları başlatırız. Bu turlarda Atatürk’ün 1919 yılında Samsun’dan Havza’ya kadar geldiği araçlardan 10 tane yapacağız. Bunları da Samsun’dan Havza’ya kadar insanları Atatürk’ün geçtiği bu yolda o günün şartlarını ve zorluklarını yaşatarak Amasya il sınırına kadar gelmesini sağlarız. Böylelikle Samsun turizmine bu katkıyı oluştururuz. Çocuklarımız ve geçlerimiz bu güzergahı gördükçe ‘1919 yılının şartları böyleymiş’ diyecekler” diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'da Mıntıka Palas'ta kaldıktan sonra 25 Mayıs'ta Havza'ya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuğun yeniden canlandırılacağını dile getiren Başkan Yılmaz, "TBMM ve Anıtkabir Kütüphanesinden alınan bilgi, belge ve fotoğraflarla yolun tarihi değerini anlatacağız. Eski yapılar restore edilecek. Kağnı arabaları konulacak. Atatürk'ün kullandığı bu yol, açık hava müzesi olacak." diye konuştu.



Samsun Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön