22 / 11 / 2024
fuzul

Gökmedrese 26 yıl sonra yeniden ziyarete açıldı!

Gökmedrese 26 yıl sonra yeniden ziyarete açıldı!

Sivas'taki Gökmedrese restorasyon çalışmalarının önemli bölümünün tamamlanmasının ardından 26 yıl sonra yeniden ziyarete açıldı.




Sivas'ta, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan tarihi Gök Medrese, restorasyon çalışmalarının önemli bölümünün tamamlanmasının ardından ziyarete açıldı. Adını üzerindeki gök mavisi renklerden alan ve "Mavi Medrese" olarak da bilinen 748 yıllık medresenin restorasyon çalışması Vakıflar Genel Müdürlüğünü tarafından başlatılmıştı.Çalışmaların büyük kısmı bitirildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, açıklamasında restorasyon süreci hakkında bilgi verdi.

Restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini belirten Karaca, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Sivas'ı ziyaretleri sonucunda buranın halkın ziyaretine açılması noktasında Genel Müdürlüğümüzün talimatı oldu." dedi. 

Karaca, "Burayı ziyarete açtık ancak ufak tefek rötuşlarımız, çini tamiratlarımız devam ediyor. Genel Müdürlükten gelen heyetle müze çalışması için altyapı hazırlanıyor. Müze ama sosyal faaliyetleri de içeren, irfan ve huzur toplantılarının, seminerlerin de yapılabileceği odalar, diğer müze envanterleri de yani elimizde bulunan teberrükat malzemelerinden teşhir ederek farklı bir müze algısı ve anlayışıyla hazırlanıyor." ifadelerini kullandı. 

Müzenin restorasyonunda her türlü ince ayrıntının düşünüldüğünü belirten Karaca, şunları söyledi:"Gök Medrese elimizde bir tane, başka Gök Medrese'miz yok. Bundan dolayı da ince eleyip sık dokuyoruz. Bu tür tarihi eserlerde şu gün, şu olur denmez. Kuruldan arkadaşlar bugün gelip bir değerlendirme yapacaklar. Teslim noktasına doğru geldiğimiz için çinilerle ilgili en son toplantıyı burada yapacaklar. İnşaatın kabası biter ama ince işleri daha uzun sürer. Mühim olan bu aşamaya gelmesiydi. Restorasyonda zaman içerisinde eksikler ve yanlışlar olmuştur. 2007 yılında alınan kurul kararında boşlukta olan çinilerin düştüğü ve kaybolduğu yerlerde boyamayla tamamlama kararı alınmış. Ama şimdi el yapımı çinilerle kalan kısmın tamamlanması noktasında biz onu takip ettiriyoruz. Yine mavi çinilerle tamamlanacak ve orijinal haline en yakın noktaya geleceğiz."


Geri Dön