29 / 04 / 2024

Kiracı ne kadar depozito verir?

Kiracı ne kadar depozito verir?

Kira sözleşmesi kurulurken, ev sahibi kiracısından belli oranda depozito talep edebiliyor. Ancak depozito bedeli, kanun ile sınırlandırılıyor. Peki, kiracı ne kadar depozito verir? Depozito ne kadar olmalıdır?



Kiracı ne kadar depozito verir?

Taşınmaz kiralamalarında ev sahibi ile kiracısı arasındaki hak ve sorumluluklar, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi kurulurken, ev sahibi kiracısından belli oranda depozito talep edebiliyor. Ancak depozito bedeli, kanun ile sınırlandırılıyor. Peki, kira depozitosu ne kadar olur?


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Yukarıda yer alan kanun maddesi gereğince, kiracı en fazla 3 kira bedelinde depozito verebiliyor. Örneğin kira bedelinin 1.000 TL olduğunu farz edelim. Buna göre ev sahibi kiracısından en fazla 3.000 TL depozito talep edebiliyor.


Depozito yasal mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön