28 / 04 / 2024

Kira depozitosu ne kadar olur?

Kira depozitosu ne kadar olur?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kendisini güvenceye almak adına kiracısından belli miktarda depozito almaya hak sahibi oluyor. Peki, kiracıdan ne kadar depozito alınır? Yasal kira depozitosu ne kadar olur?



Kira depozitosu ne kadar olur?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kendisini güvenceye almak adına kiracısından belli miktarda depozito almaya hak sahibi oluyor. Ancak alınan depozito bedelinin kanun sınırlarında kalması ve usulüne uygun muhafaza edilmesi gerekiyor.


Kanunen kiracıdan alınacak güvence bedeli en fazla 3 aylık kira bedeli kadar oluyor. Buna göre örneğin bir meskenin aylık kira bedeli 900 TL ise kira depozitosu ne kadar olur?


Aylık kira bedeli 900 TL olan kiracıdan en fazla 2.700 TL depozito istenebiliyor. Mal sahibinin bu bedelden yüksek kira depozitosu almaya hakkı bulunmuyor.


Ayrıca bu bedelin elden değil, banka aracılığı ile tahsil edilmesi gerekiyor. Bu durum kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor;


"Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür."


Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön