27 / 09 / 2024

Kira sözleşmesinde 'depozito' ayrıntısına dikkat! Ev sahipleri ve kiracılar hemen baksın! Depozito ne kadar olmalı?

Kira sözleşmesinde 'depozito' ayrıntısına dikkat! Ev sahipleri ve kiracılar hemen baksın! Depozito ne kadar olmalı?

Kira sözleşmesi yapılırken kiracılardan genellikle depozito isteniyor. Binlerce kiracı ise depozito bedelinin ne kadar olması gerektiğini araştırıyor. Peki ev sahipleri kiracılarından ne kadar depozito isteyebilir? İşte ayrıntılar...




Kanun koyucu kira sözleşmesinin sona ermesiyle kiraya verenin uğrayabileceği zarar ihtimaline yönelik olarak depozito bir başka deyişle güvence bedelinin taraflarca kararlaştırılabileceği belirtilmiş.  Ancak kira sözleşmelerinde güvence bedeli belirlenmesi hususunda bir zorunluluk yok fakat taraflar depozito verilmeden kira sözleşmesi yapılmasını doğru bulmuyor.

Peki depozito bedeli ne kadar olmalı? Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu, sosyal medya hesabı X'ten depozito ile ilgili ayrıntılı bilgiyi paylaştı.

İşte bir kiracının ödemesi gereken depozito bedeli...

Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu @eyupogluisikgor

NE KADAR DEPOZİTO ALINABİLİR?

Depozito, Türk Borçlar Kanunu'nda "güvence bedeli" olarak tanımlanmıştır ve kira bedelinin üç katına kadar alınabilir. Bu güvence bedeli, para veya kıymetli evrak şeklinde bankaya yatırılmalıdır ve kira sözleşmesi sona ermeden tek taraflı olarak çekilemez.

Depozitonun iadesi, kiralananın durumu, eksiklikler veya borçlar dikkate alınarak yapılır. Eğer kiralananda hasar veya borç bulunmuyorsa, depozito kiracıya iade edilmelidir. İade yapılmadığında, kiracı icra takibi, arabuluculuk veya sulh hukuk mahkemesine başvurabilir.

#kira #gayrimenkul #depozito 

Kiracılar dikkat! O parayı Euro ile ödemek zorunda kalabilirsiniz! 

Kira sözleşmelerinde 'depozito' ayrıntısına dikkat! Bu madde mutlaka eklenmeli!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito bedeli kira sayılamaz, kiradan düşülemez!

Geri Dön