Kiracı ve ev sahibi arasında depozito krizi: Aman dikkat Yargıtay kararını verdi...
Kiracı ve ev sahibi arasında depozito krizi patlak verdi. Yargıtaydan "kira uyuşmazlıklarında sulh hukuk mahkemeleri görevlidir" kararı çıktı işte detaylar...
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesinin tamamlanmasının ardından depozito bedeli alacağına dair davanın asliye hukuk mahkemesinde görülerek karara bağlanmasını, görevli mahkemelerin sulh hukuk mahkemeleri olduğu gerekçesiyle kanun yararına bozdu.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında paylaşılan kararda yer alan detaylara göre, İstanbul'da üç yıllığına bir evi kiralayan şahış, kira sözleşmesinin bitmesinden sonra eski ev sahibinin depozito bedelini ödemediği gerekçesiyle yasal faiz ödenmesi talebiyle Küçükçekmece 8. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı.
YARGITAY'DAN KARAR ÇIKTI
Davalı eski mülk sahibi, görevli mahkemelerin sulh hukuk mahkemeleri olduğu gerekçesiyle sö konusu davanın reddi talebinde bulundu ve bu alacak hakkında başlatılan icra takibine dair kendisine ödeme ihtarı yapılmadığını savundu.
Küçükçekmece 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, görev yönünden yapılan itiraza rağmen taraflar arasındaki kira sözleşmesinin sonlanmış olması ve itiraz konusunun asıl alacak değil faizi yönünden olduğu gerekçesi ile yargılama süreci devam etti. Yargılama sonucu mahkeme, davalının icra takibine yaptığı itirazın reddine kesin olarak karar verdi.
Adalet Bakanlığı, Yerel mahkemenin kararına dair 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereği kanun faydasına temyiz isteminde bulundu.
Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, sonuca etkili olmamak kaydıyla yerel mahkemenin verdiği kararı kanun yararına bozdu.
Evin kararında, dava konusu uyuşmazlığın kira ilişkisinden kaynaklandığı belirtildi ve kanun çerçevesinde görevli mahkemelerin ise sulh hukuk mahkemeleri olduğu kararlaştırıldı.
Kira sözleşmesinin tamamlanmasının uyuşmazlığın niteliğini değiştirmediğine dikkat çekilen kararda, "Buna göre mahkemece davaya bakma görevinin sulh hukuk mahkemesine ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde işin esası incelenerek davanın esası hakkında hüküm verilmiş olması usul ve kanuna aykırı olup, Adalet Bakanlığının yerinde görülen kanun yararına temyiz talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir." ifadelerine yer verildi.
DEPOZİTO NEDİR?
Depozito, kiralanan yapının zarar görmeyeceğine dair para veya kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına deniliyor. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden hak sahibine verilir ve kira sözleşmesinin koşullarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınıyor.
2024’te vergi yükü tabana daha fazla yayılacak! Vergiler yüzde 73,5 artacak!
Hesabınıza her ay 8 bin 416 TL yatırılması için bunu yapmanız yeterli! Hemen bakın! |