01 / 05 / 2024

Kiracı ve ev sahiplerine son dakika uyarısı: Tahliye taahhüdünde bunlara dikkat! Planlar suya düşebilir! 

Kiracı ve ev sahiplerine son dakika uyarısı: Tahliye taahhüdünde bunlara dikkat! Planlar suya düşebilir! 

Yüzde 25 zam sınırına uymak istemeyen bazı konut sahipleri çeşitli gerekçelerle dava yoluna gidiyor. Avukat Zühal Akbel, hukuki sorunlara çözüm arayan kiracı ve konut sahipleri için yeni yasal düzenlemeler ve uygulamalar ile ilgili konuştu. İşte detaylar...



Kiracılar ve konut sahipleri arasındaki ilişkilerde uyulması gereken belirli haklar ve sorumluluklar var. Her iki tarafın da kira sözleşmesini dikkatli okuması yasalara uygun davranarak bu hakları koruması gerekli. 

Ayrıca, anlaşmazlık durumlarında hukuki danışmanlık almak da her iki taraf için de yararlı olabiliyor. 

Avukat Zühal Akbel, konut sahiplerinin kira bedelinin yeniden belirlenmesi için kira tespit davaları ve ya gayrimenkulün tahliye edilmesi isteği ile ilgili dava açabildiklerinin altını çizdi ve kiracı ile konut sahipleri için önemli açıklamalarda bulundu.

Kiracı ve ev sahiplerine son dakika uyarısı: Tahliye taahhüdünde bunlara dikkat! Planlar suya düşebilir! 

Posta Gazetesi'nden Serpil Dokurel'in haberine göre; Avukat Akbel, konut sahibinin değişen piyasa ve enflasyon şartlarına göre kira bedelinin yeniden  tespit edilmesini talep edebileceğine fakat bunun da kanunda belirli şartları bulunduğuna vurgu yaptı. 

5 senesini tamamlayan kira sözleşmeleri için konut sahiplerinin kira bedelinin yeniden belirlenmesini isteyerek kira tespit davası açabileceğini aktaran Akbel, bu tespit davasının her beş senenin sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedelinin belirlenmesi için açılabildiğinin altını çizdi. 

Kira bedelinin yeniden hesaplanmasına ilişkin tespit, mahkeme tarafından tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri dikkate alınarak hakkaniyete uygun şekilde yapılıyor. Fakat Avukat Zühal Akbel, bildirim şartları kanunda dava açmak için belli süreler düzenlendiğine ve konut sahiplerinin bu sürelere dikkat ederek, kira tespiti hususunda yasal yollara başvurabileceklerine vurgu yaptı. 

Kiracı ve ev sahiplerine son dakika uyarısı: Tahliye taahhüdünde bunlara dikkat! Planlar suya düşebilir! 

EV SAHİPLERİ HANGİ ŞARTLARDA TAHLİYEYİ SAĞLAYABİLİR? 

Tahliye taahhüdü sebebi ile gayrimenkulün tahliye edilmesi istemli dava açılabiliyor fakat bu dava sonucunda tahliye kararı verilmesi için taahhütnamenin kanunda öngörülen koşulları sağlaması gerekli. İşte o koşullar: 

- Tahliye taahhütnamesi yazılı yapılmış olmalı.

- Tahliye taahhütnamesi mutlaka kira sözleşmesinden belli bir süre sonra yapılmalı.

- Tahliye taahhütnamesinde kiracının ya da onun temsilcisinin imzası yer almalı.

- Tahliye taahhütnamesinde tahliye tarihi belirtilmiş olmalı. 

Avukat Zühal Akbel, taşınmazın kiralanması sırasında imzalanan taahhütlerin geçerli olmayacağına, çünkü kiracının baskı altında böyle bir taahhütte imza attığına ve iradesinin fesada uğratıldığına ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun pek çok kararının olduğuna dikkat çekti. 

Akbel, konuya ilişkin açıklamasında "Diğer taraftan, kira sözleşmeleri imzalanırken tarih atılmadan boş alınan ve sonradan tarih eklenen ve kiracının bu şekilde bir iradesi bulunmamasına karşın, imzalanan taahhütlerde davalarda en çok karşılaşılan durum, bu hususta son zamanlarda her ne kadar hukuk genel kurul kararlarında sonradan doldurulduğu belirlenmesi durumunda geçersiz olacağı yönünde görüş olsa da, bunun yanı sıra, tahliye taahhüttüne boşta olsa atılan imzanın kiracıya ait olması ile bu hususta tahliye edileceğine ilişkin kiracının rızasının olduğu bu sebeple taahhüttün geçerli olduğu şeklinde de bir görüş de bulunuyor" dedi ve son zamanlarda her iki görüşünde mahkeme kararlarında uygulandığının altını çizdi. 

Kiracı ve ev sahiplerine son dakika uyarısı: Tahliye taahhüdünde bunlara dikkat! Planlar suya düşebilir! 

İMZA İNKAR EDİLİRSE İNCELEME BAŞLAR

Akbel, ayrıca tahliye taahhütlerine kiracı tarafından atılan imzanın inkar edilmesi durumunun da söz konusu olduğuna vurgu yaptı ve bu durumda yine mahkemeler tarafından grafoloji uzmanı bilirkişiler görevlendirilerek söz konusu imzaların kiracıya ait olup olmadığına ilişkin incelemeler yaptırıldığını aktardı ve bazı uyarıları dile getirdi. 

Akbel, "Konut sahiplerini gayrimenkullerini kiraya verirken tahliye taahhütnamesi almak istiyorsa hukuki şekilde haklarını korumak adına imzaya ve tarihlere itirazı ve ya inkarı bertaraf etmek amacıyla, bu taahhüttün geçerli olması için ilk olarak taahhütnameyi kira sözleşmesinden belirli bir süre sonra, hangi tarihte tahliye edileceğinin açıkça tespit edilerek ve tüm bu hususların gerçekliğinden şüpheye düşülmemesi ve ispat açısından noter huzurunda kiracıdan bu taahhüttün alınması doğru olur" ifadelerine yer verdi. 

Avukat Akbel, gayrimenkulün satılması halinde konutun yeni sahibi evi satın aldığı tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya evi aldığına ve sözleşmeyi sonlandırdığına, ayrıca kira sözleşmesini yenilemediğine ilişkin yazılı bir bildirim yapmak şartıyla 6 ay sonrası için kiracının tahliye edilmesi için dava açabildiğine vurgu yaptı. 

Kiracı ve ev sahiplerine son dakika uyarısı: Tahliye taahhüdünde bunlara dikkat! Planlar suya düşebilir! 

SATILAN EV İÇİN 1 AY İÇİNDE BİLDİRİM YAPILMALI 

Akbel, konut sahibinin kira sözleşmesinin bitiminden en az 3 ay önce sözleşmeyi yenilemeyeceğine ve gayrimenkule ihtiyacı olduğunu bu sebeple tahliye edilmesini talep ettiğini kiracıya bildirerek bu hakkını kullanabileceğine, bu bildirimden sonra kiracı gayrimenkulü tahliye etmez ise konut sahibi ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açarak gayrimenkulden kiracını tahliye edilmesini  isteyebileceğine de dikkat çekti. 

Ayrıca, konut ahibinin yine mahkeme nezdinde bu ihtiyacının samimi ve zorunlu olduğunu ispat etmesi gerekli. 

Avukat Akbel, burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun da “hak düşürücü süre” şeklinde belirtilen, hukuki hakkın kullanılması için kanun nezdinde ön görülen süreler ve bu sürelerin bildirimi yönünden yapılacak olan yasal tebligatların muhataba yani kiracıya tebliğ edilmesi koşulu olduğunun altını çizdi. 

KİRACI TEBLİGATI ALMAZSA NE OLUYOR? 

Kiracının tebligatı almaması ya da bu durumdan kaçınması ve tebligatın iade edilmesi durumunda, konut sahibinin talebi ile yine Tebligat Kanunu 21. maddesine göre kiracının ikametgahının yer aldığı mahalle muhtarlığına ilgili tebligatın yapılması ile tebligat geçerli sayılıyor. 

Yani, konut sahiplerinin de kiracılarında, değişiklik gösteren sosyo-ekonomik durumlar karşısında oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlığa karşı haklarını koruyabilmeleri  kanunlar kapsamında mümkün oluyor. 

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık: Fahiş fiyatla beton satışına biz de karşıyız! Peki zamları kim yapıyor?

Emekli ikramiyelerinde son dakika! SSK, Bağkur, 4A, 4B, 4C tahsis numarasına göre ikramiyeler ne zaman yatacak? 

Bu kişiler direkt emekli maaşı alacak! SGK listedekileri tek tek duyurdu! Hemen tablaya göz atın!

Benzin ve motorinde gizli zam! Akaryakıtta tabelalar bu gece yeniden değişti! Sürücülere son dakika şoku!


Geri Dön