Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışında geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?
Fahiş kira zamlarının önüne geçmek isteyen Hükümet ev konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirdi. Peki, Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışı yaparsa geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?
Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklar her geçen gün büyüyor. Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Bu durumda ev sahibi ve kiracı arasında kira artış sorunlarına neden oldu.
Yüzde 25'le kuralına göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam olmayacak.
Yüzde 25'lik zam sınırı yalnızca konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.
Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper yüzde 25’in üzerinde kira artışı yaparsa geriye dönük sebepsiz zenginleşme davası yoluyla ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi? sorusunu yanıtladı.
Tamer Heper'e bir okuyucusu, ""Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir.’’ Yukarıdaki ifadeden hareketle bir kiracı yüzde 25’in üzerinde kira artışı yaparsa (yüzde 100) yukarıdaki ilgili mevzuata göre fazla yönünden geçersiz olduğunu iddia edip geriye dönük sebepsiz zenginleşme davası yoluyla ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi? A.A." sorusunu yöneltti.
Soruya karşılık veren Heper, işte şu yanıtı verdi:
Okuyucum geçici maddenin tamamını mektubuna almış ben bunun içinde soruya konu cümleyi aldım. Sık sık yazdığım ve değerlendirdiğim geçici madde ile ilgili ilginç bir soru. Benim köşemde en çok karşıma çıkan beş yılı geçen kira sözleşmeleri için de yüzde 25 zammın uygulanıp uygulanmayacağı idi şimdi karşıma bir de bu soru çıktı. Evet geçici madde 2’de bu cümle var. Yani yüzde 25’in üzerinde yapılan zamlar geçersiz. Buna bakarsak yüzde 25’in üzerindeki zamlar geçersiz ise bu halde fazla ödenen geri istenecek. Nitekim bu hususta açılmış davalar var ve halen inceleme safhasında. İyi ama geçmişe yönelik geri isteme gündeme geldiğinde, bu defa da akit serbestisi kuralı devreye girecek. Yani bir akitte akdin tarafları bir konuda mutabakata vardı ise ve bu mutabakat metni uygulanıp üzerinden makul bir süre geçti ise artık mutabakat mahkeme kanalı ile ortadan kaldırılır mı?
Yine ben görüşümü belirteyim: Hayır geçmişe yönelik bir iade istenememesi gerekir. Zira mülkiyet hakkına bu kadar müdahale hukuk mantığına aykırıdır. Tarafların ahlaka ve hukuk kurallarına aykırı bir anlaşmasını yasaklamak hukuk mantığına sığmaz. Bir tarafta meskenler için bir kısıtlama getireceksin ama işyerlerini ayrı tutacaksın. Beş yılı aşkın mesken kiralarını muallakta bırakacaksın ama makul anlaşma yapanları ihtilafa sürükleyeceksin. Benim mantığıma sığmıyor. Ancak bu benim görüşümdür ve ben de okuyucum da mahkemelere yansımış bu hususun neticesini bekleyeceğiz. Kesinleşmiş kararlar yol gösterici olacaktır.
Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor: Yüzde 51'in evet demesi yetecek!
Kredili konut satışları eylülde dip yaptı! 2019'dan bu yan en düşük oran görüldü!