01 / 05 / 2024

Kiracılar 15 bin TL'lik maaşlarının yarısını kiraya veriyor, ev sahipleri yatırımlarının karşılığını alamıyor!

Kiracılar 15 bin TL'lik maaşlarının yarısını kiraya veriyor, ev sahipleri yatırımlarının karşılığını alamıyor!

Kiracılar fahiş bedellerden mutsuzken, ev sahipleri de yeni yapılan zamlara rağmen aldıkları kiradan memnun değil. Peki bu durum nasıl düzelecek?



Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan zam tartışmaları, yılbaşıyla beraber resmen tavan yaptı. Kira bedelleri uçtu, kiracılar ne yapacaklarını şaşırdı. Kiracılar fahiş bedellerden mutsuzken, ev sahipleri de yeni yapılan zamlara rağmen aldıkları kiradan memnun değil. Her iki tarafta zam oranları sebebiyle mağdur olduklarını ileri sürüyor. 

Batman Sonsöz'den Recep Kavuş, bugünkü köşesinde kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşananları kaleme aldı. 

Recep Kavuş, "Bir tarafta 15 ile 30 bin TL arasında geliri olan bir emekçi veya esnaf neredeyse maaşının yarısını kiraya veriyor, diğer tarafta 2 milyon 3- milyon TL'sini bir daireye yatıran mülk sahibi de kiradan gelen parayı cüzi bir rakam şeklinde görüyor" ifadelerini kullandı. 

Kiracılar 15 bin TL lik maaşlarının yarısını kiraya veriyor, ev sahipleri yatırımlarının karşılığını alamıyor!

Banka faizlerinin yıllık yüzde 50 bandına ulaştığı durumda gayrimenkule para yatırmanın kimseye mantıklı gelmediğinin altını çizen Recep Kavuş, "Bir ev parasını bankaya yatıran biri aylık 10–15 bin faiz alabiliyorken, neden kiracı sorunu yaşayayım diyor. Faizin bu denli yüksek olduğu yerde, kira geliri de vatandaşları mutlu etmiyor" dedi. 

Kavuş, geçmiş dönemlerde kiracıların da ev sahiplerinin de birbirlerinden memnun olduğunun altını çizdi. O zamanlarda zam oranlarının belli olduğunu, ancak şimdi hiçbir şeyin belli olamadığını belirten Kavuş, "Bir bakıyorsun konut sahibi süresi gelmeden zam yapmış veya zam oranını yüzde 300 yapmış.

Bu tür ekonomik sıkıntılardan dolayı kiracı da konut sahibi de birbirleri ile ne barışık ne de memnun" açıklamasında bulundu. 

Şu an kiracılara göre verdikleri kira onları zorlarken, mülk sahibine göre de yapılan zam oranı yılsonu gelmeden yüksek enflasyon nedeni ile eriyor. 

Kiracılar 15 bin TL lik maaşlarının yarısını kiraya veriyor, ev sahipleri yatırımlarının karşılığını alamıyor!

Kira artışlarında kiracısı ile anlaşamayacağını düşünen mülk sahipleri de farklı yöntemlere başvurarak iş yerleri ve evlerini tahliye etme yoluna gidiyor. 

Recep Kavuş, yazısında "Kimisi evini ve iş yerini satacağını söylüyor. Diğer biri, evine taşınacağını söylüyor. Oğlu kızı olan varsa ‘oğlumu ya da kızımı evlendireceğim’ diyen de oluyor. Kiracılar da yeni evi daha uygun bir fiyata bulmanın zor olduğunu düşünerek konuttan ya da iş yerinden kolay kolay çıkmıyor" bilgilerini verdi. 

Bu durumda kiracıların da konut sahiplerinin de kendilerine göre haklı olduğunun altını çizen Kavuş, "Ne arabulucu ne mahkeme ne de sözleşme, iki tarafı anlaştıramıyor. Kiracı ve mülk sahibi arasında sorunu çözecek en nihaiyi kararda insaf ve vicdana başvurmak gerekir. Ne şiş ne de kebabın yanacağı makul bir rakamda anlaşmaktan başka bir seçenek yok" dedi ve bu süreçte her iki tarafın da birbirini anlamasının ve hakkına hukukuna saygı göstermesinin gerektiğini söyledi. 

YouTube'da bunu yapanlar 200 bin TL kazanıyor! Evler çökecek, borsa bitecek... 

2024’te en yüksek temettülü hisseler açıklandı! İşte o liste

Temettü hissesi nasıl seçilir? Bu kriterlere dikkat etmeyen yanar! 


Geri Dön