Kira

Kiracılar dikkat! 1 yıllık kirayı alabilirsiniz! 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ev sahibi kiracı kavgalarında sular durulmuyor. Peki kiracılar haklarını biliyor mu? İşte kiracı hakları ile ilgili merak edilen tüm detaylar...Fakat konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, söz konusu kira kontratı üzerinde belirlenen bu oranları delmek isteyen fırsatçı ev sahipleri fahiş kira artışları bazı yollar deniyor

Ev sahipleri ve kiracılar için yıllık kira artışları enflasyon rakamları üzerinden hesaplanıyor. Fakat konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, söz konusu kira kontratı üzerinde belirlenen bu oranları delmek isteyen fırsatçı ev sahipleri fahiş kira artışları bazı yollar deniyor. Sabah'tan Orkun Enver Gözüyük'ün aktardığına göre, özellikle son dönemlerde ev sahipleri kiracılara "Oğlum gelecek evden çıkın" baskısı yapıyor.

Peki kiracıların hakları neler? Kiracılar evden çıkın baskısı ile karşı karşıya kalırsa ne yapmalı? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Sabahcomtr son zamanlarda sık sık gündeme gelen konuyla ilgili olarak Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü ve İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş ile görüştü. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre,Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü, yaptığı açıklamada Türkiye'de toplam 27 milyon hane olduğunu ve bunlardan 7 milyonunun kiracı olduğunu belirtti.

Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen, kira artışlarını öne sürerek konut sahiplerinin fiyatları yükseltmek için farklı gerekçeler öne sürdüğünü ve kiracılara baskı yaptığını kaydetti.

Yine gündemden düşmeyen kira ve konut fiyatlarındaki artışa paralel olarak, kira ve konut davalarının her geçen gün arttığına değinen Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü, bunun önemli bir toplumsal sorun halinde geldiğini de dile getirdi.

İşte kiracıların hakları ile ilgili önemli bilgiler veren Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü'nün o açıklamaları...

-Kira süresinin bitmiş olması tahliye sebebi değil. Yani 1 yıllık konut kiralandığında yılın sonunda tahliye edileceği anlamı oluşmuyor.

-Kiracılara bir anda panik yapıp, ev sahiplerinin baskıları sonucu fahiş kira artışlarını kabullenme yoluna gitmemelerini öneriyoruz.

-Ev sahibi ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açılabilir. Ancak mahkeme nezdinde samimi olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Tahliye davaları ortalama 1/1.5 sene sürüyor.

-İlk 5 yıl içerisinde kira kontratlarındaki şartlar da artış sağlanabilir. 12 aylık TÜFE ortalaması burada üst sınır.

-Bu Mart ayı itibarıyla yapılabilecek artış yıllık yüzde 29.8, Eğer kira sözleşmesinde yüzde 15-20'lik dilim bulunmuş ise bu oran geçerlidir.

-Kira kontratında yüzde 40/50'lik bir artış belirlenmiş olsa dahi kanun bir üst sınır koyduğu için yüzde 40/50'lik dilim değil, 29.8'lik dilim esas alınmak zorunda.

-İlk 5 yıl için ev sahipleri kira tespit davası açamazlar. İlk 5 yıl bittikten sonra ev sahipleri emsal kiraları göstererek, kira tespit davası açabilirler.

-Kira tespit davası açıldığında eski kiracı olunması nedeniyle normal belirlenen kiranın üzerinden mahkeme tarafından hakkaniyet indirimi denilen bir oranda indirim sağlanabilir.

-Kira süresi 10 yıl ve üzeri olduğunda (gerekçe göstermeksizin) ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahip. 10 yıllık süre bitmeden 3 ay önce, kiracıya ulaşacak şekilde bir ihtar ve bildirim yapılmak zorunda. Eğer, süre kaçırılırsa bir sonraki yıla kadar kira süresi uzamış olur.

Peki ev sahibi tarafından zorla çıkarılan kiracılar ne yapabilir? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

PEKİ EV SAHİBİ TARAFINDAN ZORLA ÇIKARILIRSANIZ...

Peki kiracının 'Oğlum gelecek' baskısı ile evden zorla çıkarıldığında ve aksi durumu tespit ettiği durumda hangi hakları bulunuyor? 

İşte Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Avukat İbrahim Güllü'nün o soruya verdiği yanıt:  "Ev sahibi 'Benim Oğlum Gelecek' diyerek, kiracıyı kendi rızası ile evden boşaltmaya ikna ettiği takdirde, herhangi bir tazminat hakkı bulunmuyor."

"Ama ev sahibi dava açtı. 'Benim ihtiyacım var, oğlum gelecek, kendim oturacağım...' dava sonucunda da mahkeme tahliyeye karar verdiyse, boşaltılan konut 3 yıl boyunca eski kiracısının dışında herhangi bir kimseye kiraya verilemez. Eğer başka bir kiraya verilme işlemi gerçekleştiği tespit edilirse, eski kiracının 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat isteme hakkı doğuyor."

FIRSATÇILIK FURYASI DEVAM EDİYOR

İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş da yine son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira fırsatçılığına dikkat çekti. Yeşiltaş konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada mevcut kirasını ödeyen kiracıların konuttan çıkarılmaya çalışıldığını dile getirerek, yeni kiracı almaya çalışmak gibi bir fırsatçılık furyasına dikkat çekti.

İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş yine son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artış ve tespit davalarında ciddi artış olduğuna değinerek, "Ev sahibinin 10 yıl dolmuşsa tahliye davası açma hakkı var, 5 yılı dolmuşsa da da kira tespit davası açma hakkı var." dedi.

İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş, internet ortamında da sanal ilanlarla kurulan tuzaklar olduğunu değinerek, emlakçı imajı çizmeye çalışan dolandırıcılara da sıkça rastlandığını belirtiyor.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

2022 Nisan ayı kira artış oranları belli oldu! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Ev sahipleri dikkat! Kiracınız bunu yapıyorsa...