Kira

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri keyfi zam yapabilir mi?

Kiracıları sevindirecek fakat ev sahipleri için kötü haber geldi. Yüzde 25 sınırı kalkıyor ama yerine hangisi geliyor? Ev sahipleri kendi keyiflerine göre zam yapabilecekler mi?

Temmuz 2024 itibari ile kira artışında yüzde 25 zam sınırının sona ereceği konuşulmakta. Hal böyle olunc da kiracılar arasında paniğe neden olmuş durumda. Kiraların gelecekte nasıl şekilleneceği ve ev sahiplerinin ne tür zamlar yapabileceği de merak konusu.

EV SAHİPLERİ KEYFİ ZAM YAPABİLİR Mİ?

karar.com'da yer alan içeriğe göre; Bu endişeleri gidermek için Avukat Ali Onar’ın açıklamaları bir nebze rahatlatabilir. Onar, vatandaşların panik yapmaması gerektiğini ifade ederek, ev sahiplerinin keyfi olarak kira artışı yapamayacağını belirtti.

KİRA ARTIŞLARI ENFLASYONA GÖRE BELİRLENECEK

Avukat Ali Onar, kira artışlarının senelik enflasyon oranına (TÜFE) göre yapılacağını kaydetti. "Temmuz ayında kira sözleşmesi sona eren bir kiracı için bakılacak ilk kriter, eğer kira sözleşmesinde bir hüküm yok ise 12 aylık enflasyon ortalaması alınmış olacak. Buna takriben yüzde 70.9 gibi bir rakam olması öngörülüyor. Bunu aşması mümkün değil." dedi.

KİRA SÖZLEŞMELERİ GEÇERLİLİĞİNİ KORUYACAK

Temmuz 2024’ün 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 79 olarak açıklanırsa, kira tavan miktarının bu oranda artırılabileceğini kaydeden Onar, "Taraflar kendi aralarında kira artış yüzdesi belirlemiş olsalar dahi bu sözleşme geçerli olmaz" dedi. Onar ayrıca, ev sahiplerinin keyfi artış yapamayacağını, yüzde 100 veya yüzde 200 gibi fahiş artışların mümkün olmadığını, kira sözleşmelerinde böyle bir hüküm olsa bile geçerli olmayacağını kaydetmiş oldu.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK'İN GÖRÜŞLERİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak; "Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok. Biz şuna inanıyoruz. Piyasada fiyatları arz ve talep belirlesin. Konut arzını artıracağız. Şu anda zor bir dönemden geçiyoruz konut piyasası olarak belirlemeli. Konut arzını artıracağız. Konut piyasası olarak zor bir dönemden geçiyoruz." dedi.

Ev sahibi kiracısını çıkartmak için öyle bir yönteme başvurdu ki! Görenler şok oldu!

Kira tespit davasında keşif ve bilirkişi ücreti detayı! Rakam rakam açıklandı!

Kiracıların zam çıkmazı: Ev sahibini mahkemeye vermek yerine yeni ev tutsam, daha fazla kira ödeyeceğim!

Kira sözleşmesinde bu detaya dikkat! Kira geliriniz bir anda düşebilir!