28 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesinin bir yıllık yapılmış olması, sene sonunda çıkacağınız anlamına gelmiyor!

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmesinin bir yıllık yapılmış olması, sene sonunda çıkacağınız anlamına gelmiyor!

Kiracı ve ev sahibini yakından ilgilendiren kira sözleşmesinde önemli ayrıntılara dikkat edilmesi gerekiyor. Ev sahipleri bir yıllık yapılan kira sözleşmesinde kiracısını evden çıkartma girişiminde bulunabiliyor, fakat süreç bu şekilde ilerlemiyor. İşte ayrıntılar...



Milyonlarca kiracı ve ev sahibi ilgilendiren kira sözleşmenin sona ermesi ile ilgili bazı kiracılar tam bilgiye sahip değil. Avukat Esat Özel, sosyal medya hesabı X'ten kira sözleşmesi ile ilgili bilinmesi gereken kritik maddeleri açıkladı. Özel, kira sözleşmesinin bitmesi, ev sahibinin kiracıyı çıkaracağı  anlamına gelmediğini söyledi. Kiracıların mutlaka bilmesi gereken maddeler tek tek açıklandı. İşte o paylaşım ve takipçilerden gelen yorumlar...

Av. Esat ÖZEL @turk_avukat 

 Kira sözleşmesinin 1 yıllık yapılmış olması, sene sonunda kiracınızı çıkarabileceğiniz anlamına gelmez. Kira hukuku nezdinde haklı bir sebebiniz olmaması hâlinde kiracıyı 12 yıldan  (1+10+1) önce çıkarmanız mümkün değildir. (1/6)

Zira sözleşme süresinin bitmesi, ev sahibine kiracıyı çıkarma hakkı vermez. Haklı bir nedenin olmaması hâlinde, kiracıyı tahliye etme imkânı bulunmamaktadır. (Tahliye taahhüdü varsa çıkarabilir.) (2/6)

Genellikle ev kiraladıklarında/tuttuklarında çoğu zaman avukatta danışmadan matbu bir kira sözleşmesi yapılır. Bu sözleşmenin üzerinde yazan süre sebebiyle her iki taraf da çoğunlukla yanılır. (3/6)

Kira sözleşmesinin bittiğini, evden çıkmak zorunda olduğunuzu söyleyen ev sahibinin söylediklerini dikkate almayınız. Elbette ki empati yapıp tartışmadan, orta yolu bulmaya çalışabilirsiniz ama haklarınızı göz önünde bulundurarak ve bilerek hareket ediniz.. (4/6)

Tahliye taahhüdünün olması hâlinde tahliye taahhüdü ile kiracının çıkarılması mümkündür.
(kira sözleşmesi ile aynı günde alınırsa geçersizdir.) (5/6)

10 yıllık süre, (sözleşme yılı + 10 yıl + 1 yıl) ile ilgili paylaşım 

Kiracı bir odayı beş kişiye kiraladı! Ev sahibi çareyi evi satmakta buldu!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kira bedelinin tespiti davasında bu 3 şarta çok dikkat!

Kira ödemelerini hesaba havale olarak yapanlar dikkat! Ev sahibi kiracısını 'eksik kira ödemekle' suçladı!

Geri Dön