06 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! Yargı harekete geçti!

Kiracılar dikkat! Yargı harekete geçti!

Artan kira fiyatlarından sonra ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına göre kira tespit ve tahliye davalarında yaklaşık iki kat artış yaşanırken İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde kira davalarına bakan üç hukuk dairesinin yanına bir hukuk dairesi d



Kiracılar dikkat! Yargı harekete geçti!

KİRACI HANGİ KOŞULLARDA EVDEN ÇIKARILABİLİR?

Sabah'tan Arzu Kaya'nın haberine göre, ev sahibin kira artışı için mahkemelerin kapısını çaldığı kira tespit davaları istatistikleri ise mahkemelerin kiracıların yanında olduğunu işaret ediyor.

Peki ev sahibi hangi koşullarda kiracıyı tahliye edebilir ve kira tespit davalarında mahkemeler hangi yöntemlerle kiracıların lehine karara imza atıyor? Kiracı ve ev sahiplerinin hakları Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiş durumda. Dolayısıyla kanundaki ilgili maddeler belirleyici. Tahliye nedenlerini de sıralıyor.

Ev sahibi kiracısını zamanında kirasını ödememe, ihtiyaç,  temerrüt, yeni malikin ihtiyacı, 10 yılın dolması halinde, akde aykırılık ve tahliye taahhüdüne aykırılık gibi nedenlerle ev sahibi kiracıyı tahliye edebiliyor. Fakat her bir madde de kendi içinde önemli kriterler taşıyor.

Örneğin bir ev sahibi kiracıya "Benim bu eve ihtiyacım var, çıkmalısın" şeklinde şifahi bir durumla çıkarım sağlayamıyor. Kendisi ve alt soyunun ihtiyacı olması gerekli. İhtiyaç iddiası da karar kesinleşene kadar devam etmeli. Hayatını yitirmesi yada yeni bir ev alması durumunda iddiası sonlandığından yine kiracısını çıkaramıyor.

10 senedir dairede oturan kiracının çıkması için ise 3 ay önceden ihtarname gönderilmesi gerekli. Temerrüt nedeniyle çıkarılması istendiyse 30 gün içinde ödeme ihtarı çekilmeli. Kiracı zamanında öde yapmadıysa bunu iki kez tekrarlamış olmalı.

Sözleşme akdine aykırılık varsa ev sahibi bildirimde bulunmalı. Kiracı 30 gün içinde aykırılığı giderirse yine tahliye edilemiyor. Sözün kısası ev sahibi "çıkın" deyince kiracı çıkarılamıyor. Peki Mahkemelerde kararlar nasıl sonuçlanıyor? İşte yanıtı...


Geri Dön