30 / 06 / 2024

Kiracılar sakın ev sahibine imzalatmadan bunu yapmayın: Tazminat ödeyebilirsiniz!

Kiracılar sakın ev sahibine imzalatmadan bunu yapmayın: Tazminat ödeyebilirsiniz!

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren bir konu gündeme geldi. Ev sahibine tazminat hakkı doğuran konuların başında yer alan tadilat için uzmanından uyarılar yapıldı. İşte detaylar...



Mahkemelerde kiracı ve ev sahibi davaları gün geçtikçe artıyor. 2022 yılında uygulamaya alınan kiralara yüzde 25 zam sınırının, 1 Temmuz'da kaldırılmasıyla dava sayılarının daha da artacağı ifade ediliyor. 

Dava konularının çoğunu tahliye, kira tespit davaları meydana getirirken; bu konular arasında bir de “evde yapılan tadilatlar” dahil oldu. Bu davalarda, konut sahipleri “tahliye” talebinde bulunurken diğer taraftan “tazminat” da talep edebiliyor. 

Kiracılar sakın ev sahibine imzalatmadan bunu yapmayın: Tazminat ödeyebilirsiniz!

Yeniçağ Gazetesi'nden Tolga Şahin'in haberine göre; kira hukuku alanında uzmanlaşmış Avukat Alper Şeref Güler, konuyla ilgili olarak Borçlar Kanunu 299 ve devamı maddelerine bakılması gerektiğinin altını çizdi ve "Aslında genel hüküm niteliğinde olan iki madde bu soruya yanıt veriyor. Birinci norm Borçlar Kanunu 316. Maddesi. Madde çok açık kiracı; kira süresince kiralananı sözleşemeye uygun şekilde kullanmalıdır" diye konuştu. 

Kiracıların kiraladıkları evde kimi zaman değişiklik yapmak istediklerini dile getiren Alper Şeref Güler, "Kiracı bu durumda esaslı bir tadilat yapacak ise konut sahibinin yazılı rızasını alması gerekiyor. Bu da Borçlar Kanunu 321. Madde de bulunuyor. Yazılı rıza alınıp alınmayacağı çoğu zaman kira sözleşmelerinde önceden belirtiliyor ve üstünde çok durulmadan da imza altına alınıp kira ilişkisi başlıyor" açıklamasında bulundu. 

Kiracının oturduğu evde tadilat yapmasının ec sahibinin iznine tavi olduğunun altını çizen Güler, "Genel prensip şu şekilde; “kiralananı nasıl aldıysan, bırakırken de o şekilde iade etmek zorundasın”. Ancak bunun tek bir istisnası bulunuyor. O da, yapılacak tadilata ilişkin kiraya verenden yazılı rızanın alınması. Yazılı rızanın dışındaki her türlü yenilik veya değişiklikte bu durum kira sözleşmesine aykırılık teşkil eder ve sözleşmenin ihlali anlamı taşıyor. Bu durumda, kiraya verenin “sözleşmeyi fesih” hakkı oluşacağı gibi. Tazminat isteme hakkı da oluşuyor" diye konuştu. 

Kiracılar sakın ev sahibine imzalatmadan bunu yapmayın: Tazminat ödeyebilirsiniz!

Avukat Alper Şeref Güler, izinsiz değişiklik ve yenilik durumunda kiraya verenin öncelikle mülkte ortaya çıkacak hasarın tamirini isteyebileceğine, bu durumda kiracının mülkü eski haline getirmek için tamirat masraflarını karşılamak zorunda kalacağına dikkat çekti. 

Kiraya verenin bir diğer hakkının da kira sözleşmesinin feshi ve tahliye durumu olduğunu aktaran Güler, şu ifadeleri kullandı:

"Kiraya veren mülkten tahliye talep edebilir. Ayrıca kiraya verende tazminat isteyebilir. Bunlar tadilat maliyetlerini, mülkte oluşan hasarın onarımını ve kiracının ihlalinin neden olduğu diğer masrafları içerebilir. Teknik bir konu olacak fakat buradaki rızanın yazılı olması geçerlilik değil, ispat koşulu. Yani esası şu kiracı izin almadı tadilat yapar mı evet yapar fakat daha sonra kiraya tarafından açılacak tahliye davasında ve tazminat davasında rızanın varlığını ancak yazılı delille ispat edebilecek."

Güler, "Bütün bunlara ek olarak kiracının bu tadilatlı İmar Kanununa da aykırılık teşkil edebilir. Asma kat çıkmış olabilir, kullanım alanını ruhsata tabi olmasına rağmen genişletmiş olabilir. Bu şekilde olunca belediyeler tarafından kesilen imar para cezalarının ve diğer masraflara da güncel Danıştay kararlarına göre kiracı sorumlu olur" bilgilerini verdi. 

TOKİ'den başkentlilere Haziran 2024 müjdesi! 193 konutluk yeni proje yarın ihaleye çıkıyor!

Son dakika: Merkez Bankası faiz kararı belli oldu! 

O tarihte akaryakıt fiyatlarına litrede yüzde 17 zam gelecek! Benzin ve motorin fiyatlarına ÖTV şoku! 


Geri Dön