Kira

Kiracılara kara haber tez ulaştı! Kiralar o tarihte yüzde 20 artacak!

Konut piyasasında son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira artış sınırın kaldırılmasıyla hareketlilik artarken, İstanbul'da ortalama kiraların yüzde 20 oranında yükselmesi bekleniyor. 

Kiralardaki yüzde 25 artış sınırının kaldırılmasıyla piyasada hareketlilik oluşurken, uzmanlar İstanbul'da ortalama bedellerinin yüzde 20 artacağını öngörüyor.

TÜFE İLE KİRALARDA ARTIŞ OLDU 

Günboyu Gazetesi'nde yer alan habere göre; Temmuzda, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması esas alınarak hesaplanan zam oranı yaklaşık yüzde 65 olarak belirlenirken, bu gelişme eski ve yeni kiracılar arasındaki kira farkını artırarak konut kiralarında belirgin artışların olmasına neden oldu. 

KİRALAR YÜZDE 20 ARTACAK... 

Temmuz ayında, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması esas alınarak hesaplanan zam oranı yaklaşık yüzde 65 olarak belirlenirken, bu durum eski ve yeni kiracılar arasındaki kira farkını artırarak konut kiralarında belirgin artışlara neden oldu.

KONUT PİYASASI EYLÜL'DE HAREKETLENİYOR

Fahiş kira fiyatlarına karşı önlem olarak 2022 yılında getirilen ve 2023 Temmuz'da bir yıl daha uzatılan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz itibariyle kaldırıldı.

Bu değişiklik, ev sahiplerinin sınıra uymasa da, özellikle büyük şehirlerdeki kiracılar ve ev sahipleri üzerinde doğrudan etkili oldu. 

uzmanlar, eylül itibarıyla piyasanın hareketlenmesini beklediklerini ifade etti. Özellikle üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ve memur atamalarıyla birlikte gayrimenkul arayışlarının artmasıyla, İstanbul'daki kira artışlarının enflasyonun altında kalma eğiliminden çıkıp daha yüksek seviyelere ulaşması öngörülüyor. 

İSTANBUL'DA ORTALAMA KİRA 23 BİN TL

İstanbul’da şu anda kira fiyatları ortalama 23 bin TL bandında olduğunı belirten uzmanlar, yeni yerleşimlerde bu rakam 28 bin ila 30 bin TL aralığına kadar yükseldiğine dikkat çekiliyor.

Uzmanlara göre nisan ayından sonra yer değiştirmelerinin artmasıyla kiralık piyasasının hareketlenmesi, beklenirrken İstanbul için asıl hareketlenmenin ise  eylül ayı itibariyle başlayacağı vurgulanıyor.

KİRA DÜZENLEMESİNDE ESKİ DÜZENE GERİ DÖNDÜK

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, 2 Temmuz 2024 itibarıyla konut kira artışlarıyla ilgili düzenlemenin eski düzene geri döndüğüne dikkat çekti.

Kiraz, bu kapsamda ev sahiplerinin kira artışlarını en fazla TÜFE'nin 12 aylık ortalaması kadar yapabileceklerini belirtti ve şu bilgileri aktardı: "Örneğin bu oran bu yıl yüzde 65 civarında. Bu oranın üstünde zam yapılamaz. Ancak beşinci yıldan sonra yapılacak artışlarda mal sahibinin belirlenen rakam haricinde kiracısından yüksek bedel talep etme hakkı vardır.

Bu talebin kiracı tarafından karşılanmaması durumunda mal sahibi kira tespit davası açıp kiranın yeniden belirlenmesini talep edebilir. Yani bu süre içerisinde kiracı, kira tespit davasına maruz kalmadan yasal artışı uygulayarak 5 yıl boyunca konutta oturabilir.” ifadelerini kullandı.

Ünlü diyetisyen ev sahibi ile mahkemelik oldu! Kira bedeli 280 bin TL olan evde 25 bin TL'ye oturuyor... 

Bodrum'da kiralar fırladı! Günlük evlerin kira bedelleri 2+1'ler 2.500 TL, villalarda ise 1 milyon TL oldu!

İnşaat yatırımları yurtdışında 5 kat yükseldi!

Kiracı ve ev sahipleri arasında yeni kriz patlak verdi! IBAN ile kira ödeyenlere kötü haber!