02 / 05 / 2024

Kiracılara müjde! 1.150 TL yardım yapılacak!

Kiracılara müjde! 1.150 TL yardım yapılacak!

Devletten kentsel dönüşüm bölgelerinde yaşayan kiracıları sevindiren haber geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayan vatandaşlar kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde devletten aylık  1.150 TL kira yardımı alabilecek. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşlara yapılan kira yardımları kapsamında kentsel dönüşüm kira yardımı da bulunuyor. Takvim'de yer ala habere göre; Bakanlık, kiracılara ödenen düzenli kira yardımlarının yanı sıra bir defaya mahsus taşınma yardımında da bulunuyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı kimlere verilecek? İşte detaylar...

Kentsel dönüşümde evini boşaltan ve taşınan kiracılara ise taşınma desteği adı altında devlet tarafından illere göre belirlenmekle beraber en düşük bin 430 TL ve en yüksek 2 bin 350 liralık taşınma yardımı desteği ödemesi yapılıyor.

Taşınma desteği almak için başvuru yapılan kişinin evinin kentsel dönüşüm kapsamı altında riskli yapı olması nedeni ile yıkılması zorunluluğu bulunuyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR? 

Devlet tarafından verilen yardımdan yararlanmak isteyen vatandaşların evlerinin riskli yapı ilan edilmesinin ardından işlemlerini yapması gerekiyor. 

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı çıkan taşınmazın tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu il sınırları içerisinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları zorunlu tutuluyor. 

DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR? 

Devletin ödemiş olduğu kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödenmeye başlanıyor. Söz konusu yardım için başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul ediliyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR? 

Tahliye kararı verilmesi ya da yıkım işleminin başlaması ile devletin kira yardım ödemeleri başlıyor.

18 AY BOYUNCA 

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında, riskli yapılarda oturanlara 18 ay kira yardımı veriliyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor. Kira yardımının anlaşma ile tahliye edilen binalara yapılıyor. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden yararlanamıyor.

BAŞVURU GEREKİYOR 

Kira yardımı alabilmek için tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler isteniyor. Bu belgeleri bakanlığın web sitesinden yayınlanıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR? 

Devlet tarafından sunulan yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin evlerinin riskli yapı ilan edilmesinin ardından işlemlerini yapmaları gerekiyor. 

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı çıkan taşınmazın tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu il sınırları içerisinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları gerekiyor.

Kentsel dönüşüm alanlarında 521 milyon TL kira yardımı yapıldı!


Geri Dön