Kiracılara şimdi de tahliye taahhüdü dayatması!
Turizm şehri Antalya'da mülk sahipleri, son zamanlarda gündemden düşmeyen kiraların fahiş oranda artması sebebiyle kiracılara tahliye taahhütnamesini zorunlu tutuyor.
Turizm şehri olan Antalya'da Rusya ve Ukrayna savaşından sonra her iki ülkeden şehre göç edenlerin sayısının artması sebebiyle gayrimenkullerin kiralama ve satış bedellerinde bazı artışlar yaşandı.
Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, şehirdeki konut arzı ilgiyi karşılayamayınca mülk sahipleri deyüksek kira bedellerini karşılayabilecek ekonomik güce sahip yabancı kiracıları ve satın almak isteyen yatırımcıları tercih etti.
Paylaşılan detaylara göre, yıllık anlaşılan kiralama tutarlarını tahsil eden mülk sahipleri, yerli kiracılardan da yüksek bedeller istedi. Ayrıca verilen bilgilere göre, son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek enflasyonla beraber emlak sektöründe artış gösterek, fiyatlara karşılık mülk sahibiyle anlaşma yapan kiracılar, yüzde 25 oranındaki artış sınırı sebebiyle 1 sene sonra mülk sahipleriyle artış oranı sebebiyle tartışmalar yaşamaya başladı.
Yine verilen detaylara göre, mülk sahipleri yüzde 25'lik oranı kabul etmedi. Kiracılar da söz konusu kanuni düzenlemeyi gerekçe göstererek, en çok yüzde 25 oranında artış yaptı. Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, kiracıları taşınmazdan tahliye yoluna giden mülk sahipleri de bu durumda ödemelerini düzenli olarak yapan kiracıları tahliye edemedi. Buna benzer durumu yaşamak istemeyen mülk sahipleri de çözümü tahliye taahhüdünde buldu.
Paylaşılan bilgilere göre söz konusu gayrimenkul kiraya verilirken sözleşme esnasında kiracılara açık tarihli tahliye taahhüdü de imzalattırılıyor. Yine verilen detaylara göre, söz konusu taahhüdü imzalayan kiracı, mülk sahibiyle uyuşmazlığa düştüğü zaman taahhüdün işleme alınmasından sonra mahkeme kararıyla tahliye ediliyor. Söz konusu bu durumu bilen bazı kiracılar, tahliye taahhüdünü imzalamak istemezken, bazıları da buna mecbur kalıyor.
‘MÜLK SAHİPLERİ KENDİNİ GARANTİYE ALMAK İSTİYOR’
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, tatilcilerin gözdesi Antalya'da emlak sektöründe hizmet veren Halit Mert, tahliye taahhüdünün özellikle şehirde ön şart haline geldiğini dile getirerek, mülk sahiplerinin kiracıyla yaşayacakları bir sorunda kendilerini güvenceye almak için tahliye taahhüdü istediğini söyledi.
Halit Mert açıklamasında "Ev sahipleri mağdur olacaklarını düşünüyor ve kendilerini garantiye almak istiyorlar. Kiracılar ise tahliye taahhüdünden kaynaklı mağduriyetler sebebiyle imzalamak istemiyor. İşin sonunda da imzalamaya mecbur kalıyorlar. Özellikle tatilcilerin gözdesi Antalya'da mülk sahipleri tahliye taahhüdü almadan kiraya mülkünü vermiyor" diye konuştu.
‘AVUKAT KİRACI TAHLİYE TAAHHÜDÜ İMZALADI’
Antalya'da emlak sektöründe hizmet veren Halit Mert açıklamasında iki ilginç örneği kısa süre önce yaşadığını dile getirerek, “Öğretmen bir çift geldi, her konuda anlaşıldı. Tahliye taahhüdü vermek istemedi ve yapılan işlemlerin hepsi iptal edildi. Kiracı ev sahiplerinin isteğine göre kirayı artırıp veya kendisini istediği an çıkarabileceğini düşünüyor. Mülk sahipleri de 'Kiracıyla sorun yaşarsam çıkaramam' şeklinde düşünüyor. Avukat kiracılarımız da var, tahliye taahhüdü imzaladı" dedi.
‘1.500 TL'YE OTURAN KİRACILAR VAR’
ATSO 41. Gayrimenkul Faaliyetleri Komite Başkanı Hülya Tükenmez, tatilcilerin gözdesi Antalya'da en düşük kiranın 10 bin TL'den başladığını dile getirdi. Açıklamasında özellikle öğrencilerin şehre gelişiyle kira sorununun içinden çıkılmaz duruma geldiğine değinen ATSO 41. Gayrimenkul Faaliyetleri Komite Başkanı Hülya Tükenmez, hazine arazilerinin toplu konutlara açılmasıyla yapı arzı sorununun çözülebileceğini dile getirdi. Söz konusu tahliye taahhütnamesiyle ilgili bir mecburiyetin olduğunu dile getiren Hülya Tükenmez, “Kiracılar tahliye taahhüdünü mecburen imzalıyor. Orada bir sıkıntı da var elbette. En düşük kira 10 bin TL iken 1500 TL'ye oturan kiracılar bulunuyor. Mülk sahipleri de böyle durumlarda hukuki yollara gidiyor. Mülk sahipleri de tahliye taahhüdü olmadan kiraya vermiyor" dedi.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, mülk sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklarda tahliye taahhüdünün işleme alınması amacıyla mahkemeye başvuru yapılıyor. Kiracı-mülk sahibi anlaşmazlıklarında dosya yoğunluğu sebebiyle yapılan başvurulara mahkeme için verilen gün süresi 1-2 seneye kadar uzadı.
Ev sahiplerine yüzde 25 ve üzeri kira zammı uygulamasını aralayan yöntem nedir?
Konut kira fiyatları bir yılda yüzde 136 arttı! En çok Muğla, İstanbul ve Antalya etkilendi
Kiracılara müjde! Kira ödemelerinde devrim niteliğinde düzenleme!