Kira

Kiracılara 'tahliye davası' şoku! Vakitsiz açılan tahliye davası sonrası süreç sıfırdan mı başlar?

Kira sözleşmesinin dolması, mülk sahibinin gereksinimleri ve kiracının borcunu ödememesi durumunda açılan tahliye davaları ile ilgili avukatlar kiracıları uyarıyor. Vakitsiz açılan tahliye davası sonrası süreç sıfırdan mı başlar? İşte ayrıntılar...

Tahliye davalarında, kiracının mülk sahibinin mülkünü terk etmemesi ve mülkünden ayrılmaması durumunda, sulh mahkemesi üzerinden karar çıkarak davanın başlatılması ve sonucunda eğer mülk sahibi haklıysa, kiracının mülkten ayrılması gerekiyor.  

Boşaltma davası olarak da bilinen tahliye kararında ev sahibin ya da kiracının kurallara ve sorumluluklara uymaması nedeniyle açılıyor. Kiracı tahliye davaları ve kiraya verenden kaynaklanan nedenler üzerine kanunlarda maddeler bulunmunuyor. 

Avukat Tarık Çakmak, tahliye davalarıyla ilgili kritik bir noktay değindi. Çakmak, sosyal medya hesabından, vakitsiz açılan tahliye davaları sonrası sürecin nasıl ilerleyeceğini açıkladı.

Çakmak, vakitsiz açılan tahliye davasının reddedilmesi halinde bile bu dava, kiraya verenin sözleşmeyi sona erdirme iradesini açıklamış olmasından dolayı ihtarname yerini tuttuğunu belirtti. Kiracılar dikkat. İşte Avukat Tarık Çakmak'ın sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım... 

Av.Tarık Çakmak @avtarikcakmak

VAKİTSİZ AÇILAN TAHLİYE DAVASI SONRASI SÜREÇ SIFIRDAN MI BAŞLAR?

Vakitsiz açılmış tahliye davası reddedilse bile bu dava, kiraya verenin sözleşmeyi sona erdirme iradesini açıklamış olması dolayısıyla ihtarname yerini tutar.

Yargıtay 3. HD
2017/15898 E
2017/15375 K

KARAR 

Somut olayda; Taraflar arasında 01/02/1992 başlangıç tarihli ve 1 yıl süreli kira sözleşmesi olduğu hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. On yıllık uzama süresinin 01/02/1993 tarihinden itibaren işlemeye başlayacağı Türk Borçlar Kanununun yürürlüğe girdiği 01/07/2012 tarihinde on yıllık uzama süresinin dolduğu anlaşılmış olup bu nedenle Türk Borçlar Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında 6101 sayılı kanunun geçici 2. maddesine göre 01/07/2014 tarihinden itibaren dava açılabilecektir.

Davacının, aynı sebebe dayalı olarak açtığı, süre yönünden reddedilen ... 12.Sulh Hukuk Mahkemesinin 2014/175 Esas, 2014/603 Karar sayılı dosyasında, dava dilekçesi davalıya 02/03/2014 tarihinde tebliğ edilmiştir. O davanın dava dilekçesinin tebliği de ihtar yerine geçeceğinden en az üç ay öncesini kapsayacak şekilde fesih iradesi davalı kiracıya bildirilmiştir.

Bu bildirime göre dava 29/04/2015 tarihinde süresinde açılmıştır. Bu nedenle 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 347/1.maddesindeki belirtilen şartların gerçekleştiği anlaşılmakla davanın kabulü ile davalının kiralanandan tahliyesine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile tahliye isteminin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira bedeli nasıl belirlenir? Ünlü avukat ev sahiplerini uyardı! 

Kira alacağına dayalı tahliyelerde bu detaya dikkat!