03 / 05 / 2024

Kiracıların birçoğu bunu bilmiyor! Hem ev sahibi hem de kiracı borçlu çıkabilir! İşte detaylar!

Kiracıların birçoğu bunu bilmiyor! Hem ev sahibi hem de kiracı borçlu çıkabilir! İşte detaylar!

Ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren bazı noktalar gündeme geldi. Kiracıların birçoğu hatta ev sahiplerini de ilgilendiren önemli bir husus konuşuluyor. İşte detaylar!



Milliyet'ten Prof. Dr. Erol Ulusoy'un yer aldığı yazısına göre; Kiracı, kiralananda sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla oluşan eskime, yıpranma ve bozulmalardan sorumlu değildir. Bu en fazla kiralanandaki ankastrelerde, kapı ve pencerelerdeki olağan kullanmaya bağlı yıpranmalar için söz konusu olmaktadır.

Herkesçe bilinmektedir ki, bazı ankastreler düşük kalitelerinden kaynaklı olmak üzere sık bozulmakta ya da başka bir arızaları çıkmaktadır. PVC pencereler de kalitesizliklerinden dolayı sıcak ve soğuk durumlarda deforme olmakta, açılış ve kapanışları bozulmaktadır. Ancak olağan ve sözleşmeye uygun kullanıma rağmen meydana gelen bu eksilme ve bozulmalardan kiracı sorumlu tutulamaz. Bununla birlikte ankastrelerin hatalı kullanımı sebebiyle bozulmasından, pencerelerin aşırı zorlama sebebiyle kırılmasından elbette kiracı sorumlu olacaktır. Çünkü kiracı sözleşmeye uygun kullanmadan kaynaklı oluşan eskime ve bozulmalardan değil, sadece kötü kullanımdan oluşan zarar ve hasardan sorumludur.

ÖZEL ŞARTLARDA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALIDIR!

Kiracılar, kiralanana zorunlu olan faydalı masraflar yapabilirler. Kiracının kiralananda yaptığı faydalı ve zorunlu imalat bedellerini TBK. 526. ve sonraki maddelerinde düzenlenen vekaletsiz iş görme hükümleri gereğince, kiralayan kişiden talep etmelidir. Ancak kira sözleşmesinin özel şartlarına farklı noktalarda belli başlı şeyler yazılabilir.

Örnek vermek gerekirse, kiracıların kiralanan şeyin içinde ve dışında yaptıracağı iyileştirme giderlerinin tamamen kendisine ait olacağı ve sözleşme bittiğinde hiçbir bedel ve tazminat istemeye hakkı olmamak üzere kiralanan inşaatın tamamının kiraya verenlerin olacağı gibi bir ifade yer alıyorsa, bu şart geçerlidir ve tarafları bağlar. Bu durumda kiracı kiralanana yaptığı faydalı imalat bedellerini kiralayandan isteme durumu mümkün değildir. Başka bir örnekte de mutfak tezgahı ve dolabı eksik kiralandığı belirtilen kira sözleşmesine yukarıdaki şart yazılırsa, kiracı mutfak dolabı ve tezgahın parasını evi boşalırken talep edemez.

Benzin ve dizel zamanı geçti! Volvo yeni elektrikli aracı ile şov yaptı!

Telefonunu değiştirmek isteyenler sakın kaçırmasın! En hızlı akıllı telefonlar belli oldu! İşte detaylar!

Üniversitelilere karşılıksız 2.500 TL ödeme! İşte 2.500 TL ödemeye dair detaylar!


Geri Dön