05 / 05 / 2024

Kiracıların sahip olduğu haklar nelerdir? Kiracılar hangi haklara sahiptir?

 Kiracıların sahip olduğu haklar nelerdir? Kiracılar hangi haklara sahiptir?

Kiracılar hangi haklara sahip olduğunu merak ediyor. Kimisi biliyor, kimisi de bilmiyor. İşte kiracıların sahip olduğu bazı hakların listesi!



  • Kiraya verenin yazılı rızasının alınması ile kiralanan taşınmazı başkasına verme ya da alt kiraya verme hakkı bulunmaktadır.
  • Kiralanan taşınmaza kiralandığı günden  itibaren hiçbir zarar vermediği takdirde geri verilmesi durumunda depozitonun geri alınması hakkı vardır.
  • Kullanımla ilgili olan yan giderlerin kiraya veren tarafından karşılanmasını isteme hakkı
  • Geç ödenen kira bedeline ilişkin cezai koşul içeren bir anlaşmanın yapılmasına engel olma hakkı.
  • Kiralananın kullanıma durumunun ortadan kalkması, önemli derece engellenmesi ve bunların verilen süre içerisinde giderilmemesi durumunda sözleşmeyi iptal etme hakkı vardır.
  • Kira sözleşmesinde kiracının mağdur olacağı şekilde düzenlenme yasağı.

KİRA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN HAKLAR DAVALAR NEREDE GÖRÜLÜR?

Kira sözleşmesinden kaynaklanan davalar vardır. Sözleşme ile her türlü tahliye davası, kira bedelinin tespiti ya da diğer tespit davaları, sözleşmeden doğan tazminat, sözleşmenin feshinden kaynaklı davalar veya alacak davaları ile kiracı haklarından doğan davalar görevli mahkeme sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Kira sözleşmesinden kaynaklanan davalarda da yetkili mahkeme, kiracı haklarına sahip olan kiracının yerleşim yeri mahkemesi ve kira sözleşmesinin yerine getirildiği yer mahkemeleridir.

Benzin fiyatları ne kadar oldu? 24 Haziran güncel akaryakıt fiyatları!

Emekli maaşı taşıma işlemi nasıl yapılır? Banka değişikliğinde promosyon ne kadar?

Konut kredisine BDDK’dan yeni ölçüt! A sınıfı eve ne kadar kredi çıkar?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön