27 / 04 / 2024

Kiracının hakları nedir? Kiracı hangi haklara sahip?

Kiracının hakları nedir? Kiracı hangi haklara sahip?

Kiracılar ve ev sahipleri hukuki olarak farklı haklara sahiptir. Bu haklar, kiracının mağdur olmaması için düzenlenmiştir. Dolayısıyla belirli durumlarda, kiracı bu hakları kullanma yetkisine sahiptir. Peki kiracının hakları nelerdir? İşte kiracının sahip olduğu haklar...



KİRACI HAKLARI NELERDİR?

Kiracı hakları, bir kira sözleşmesinin gerekli şartları sağladığı durumlarda ortaya çıkan haklardır. Bu haklar, temel olarak kiraya verenin taahhütlerinden kaynaklanır. Bu çerçevede kiracı, kiraya verenden çeşitli taleplerde bulunma hakkına sahip olabilir. Genel olarak kiracınınn sahip olduğu hakları şunlardır: 

Sözleşme süresi sona ermeden ve haklı bir sebep olmadan, sözleşme devam ettiği sürece kiraya verilen taşınmazdan çıkarılma hakkı korunur.

Kira sözleşmesi oluşturulurken, kiracının depozito ödemesi konusunda karar alınabilir. Türk Borçlar Kanunu'nun 342. maddesi uyarınca, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiracının depozito ödemesi taahhüt edildiyse, bu depozito miktarı üç aylık kira bedelini geçemez.

Kiracının hakları nedir? Kiracı hangi haklara sahip?

Eğer anlaşma yapılmamışsa, kiraya veren, kiralayanın zorunlu sigorta, vergi ve benzer yükümlülükleri yerine getirmesini isteme hakkına sahiptir. Bu durumda örneğin asansör tamiri masrafı, cephe yalıtım ücreti gibi ek masrafları kiraya verenden talep edebilir.

Kiracıdan kaynaklanan hak iddialarına karşı kiraya verenin, davayı üstlenme ve uğranılan her türlü zararın telafisi için talepte bulunma yetkisi, üçüncü bir kişinin kiralanmış alanda hak iddiasını içeren durumda geçerlidir.

Kira bedeli ve ek giderler (ısıtma, aydınlatma, su masrafları, aidatlar, vs.) dışında, kiracıya herhangi başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez.

YAZILI KİRA SÖZLEŞMESİ BULUNMADIĞI DURUMLARDA KİRACININ  HAKLARI NELERDİR?

Kira sözleşmesinin oluşturulması için karşılıklı irade beyanları yeterlidir ve herhangi belirli bir formaliteye tabi değildir. Her ne kadar ileride oluşabilecek anlaşmazlıkların kanıtlanmasında yazılı kira sözleşmelerinin önemi büyük olsa da, sözlü olarak yapılan kira anlaşmaları da geçerli kabul edilmektedir. Sözlü kira sözleşmeleri, yazılı olanlar gibi Türk Borçlar Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu nedenle, taraflar arasında sözlü bir kira anlaşması olsa dahi, kiracı, yazılı bir kira sözleşmesi yapılmamış olsa bile, yazılı bir sözleşme yapılmış gibi kiraya verenden haklarını talep edebilir.

Süresiz kira sözleşmesi feshi nedir?

Ev sahiplerinden kira artışına yeni yol!

Kiracılar aman dikkat! Ev sahipleri artık bu yönteme başvuruyor!

Geri Dön