22 / 12 / 2024

Ev sahiplerinden kira artışına yeni yol!

Ev sahiplerinden kira artışına yeni yol!

Yükselen kiralarla ev bulmak giderek güçleşirken, ev sahiplerinin tutumu farklılaştı. Eskiden memur ve evli kiracı arayan ev sahipleri artık bekar ve öğrenciye yöneldi. Uzmanlar ev sahiplerinin tercihinin sebebini paylaştı. İşte tüm detaylar...



Eskiden uzun süre kalacak ve kirasını düzenli ödeyecek kiracı arayan ev sahipleri, bekar ve öğrenciye evini vermeye sıcak bakmıyordu. Son dönemde ev sahipleri ile kiracılar arasında çıkan anlaşmazlıklar ve yükselen kira fiyatları sonrasında tablo tam tersi oldu. Ev sahipleri artık bekar ve öğrenci kiracı aramaya koyuldu. Uzmanlar ev sahiplerinin bu tutumunu yorumladı.

EV SAHİPLERİNİN GÖZÜ KORKTU
Milliyet'te yer alan habere göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, ev sahiplerinin kiracılarla yaşanan anlaşmazlıklardan gözünün korktuğunu ifade etti.

Ev sahiplerinin artık çok uzun soluklu bir kiralama yapmayı düşünmediklerini söyleyen Akdoğan, "Bunun sebebi de kiracıların uzun süre konutta ikamet ettiğinde ev sahibi kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklar. Yaşanan bu durum son zamanlarda çok ciddi bir şekilde artış gösterdi. Uzun yıllardır böyle bir anlaşmazlığa şahitlik etmemiştik. Bu durum mülk sahiplerinin gözünü korkuttu. Tahliye sürecinde zorluk yaşamak istemeyen ve uzayan davalarda vakit kaybetmek istemeyenlerin tercihi bekârlar ve öğrenciler oldu. Yani ev sahipleri konutlarında daha kısa süreli kalacak ve çıkarken sorun çıkarmayacaklarını düşündükleri kiralama adaylarına yöneldiler” dedi.

ÖĞRENCİLER YÜKSEK KİRAYI DAHA RAHAT ÖDÜYOR
Ev sahiplerinin tercihinin bir diğer nedenin ise istenilen yüksek kiralar olduğunu belirten Akdoğan, "3-4 öğrenci bir araya geldiğinde paylaşım ekonomisi yapıyor ve yüksek kira bedelini daha rahat bir şekilde ödüyor. Yüksek kira beklentisi karşılanan ev sahibi de öğrenciye ‘tamam’ diyor. Örneğin, ev sahibi konutu için 20 bin TL kira istiyor. Vatandaş, ‘20 bin TL’ye öder miyim, ödeyemez miyim diye düşünüp, kirayı 15 bin TL’ye düşürmeyi isterken, 4 öğrenci 5 bin TL’den ödeme yaparak konforlu bir evde kalmayı tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRENCİLER ÇOK UZUN KALMIYOR’
“Ev sahipleri de biliyor kiraların yüksek olduğunu,  kolay ödenemeyeceğini. Aile yerine birkaç kişi (öğrenci ya da bekâr arkadaş) bir araya gelirse kirayı daha kolay öder diye düşünüyor” diyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ise “Öğrenciler çok uzun kalmıyor. Ancak bir aile daha uzun kalmak istiyor. Son zamanlarda ev sahiplerinde konutlarını kısa süreli kiraya verme psikolojisi hâkim. Öğrencinin en kısa 1-2, en uzun 3-4 sene kalıp evi boşaltacağını biliyor. Yüksek kira bedelini de birlikte ödeyeceklerini düşündüklerinden tercihlerini öğrenci ve bekârlardan yana kullanıyor” dedi.


Geri Dön