27 / 06 / 2024

Kiracıların yüzde 86'sı ev sahiplerine resmi zam oranının üstünde kira veriyor!

Kiracıların yüzde 86'sı ev sahiplerine resmi zam oranının üstünde kira veriyor!

Türkiye genelinde 1.100 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre kiracıların yüzde 86'lık kısmı son bir senede resmi zam oranını (yüzde 25) geçen kira zamlarıyla karşılaştığını kaydetti.



Areda Survey araştırma şirketi ülke genelinde 1.100 kişinin katılımıyla yaptığı araştırmanın merakla beklenen sonuçlarını açıkladı. Söz konusu bu sonuçlara göre, kiracıların yüzde 86'lık kısmı son bir senede resmi zam oranını (yüzde 25) geçen kira zamlarıyla karşılaştığını kaydetti. Halkın yüzde 59,5'lik kısmı resmi oran sınırının yeniden uzatılması gerektiğini düşünüyor. Kiracı/ev sahibi tartışmalarında halkın yüzde 59'luk kısmı kiracıların mağdur olduğunu kaydederken, yüzde 77,3'lük kısmına göre konut sahibi olmak artık hayal oldu. Katılımcıların yüzde 92,1'lik kısmı da aidatlara resmi bir sınır getirilmesi gerektiğini belirtti.

Yapılan araştırmada, kiraya vermiş olduğu gayrimenkulü olanların yüzde 59,3'lük kısmı, kira bedelini arttırırken ekonomik durum ve enflasyonun etkili olduğunu söylenirken yüzde 30,9'luk kısmı da gayrimenkulün fiyatını belirlerken bölgeyi baz aldığını kaydetti. Yüzde 8,4'lük kısmı evinin/iş yerinin değerine yapılan tadilat gibi iyileştirmelerin etkili olduğunu kaydediyor. Ayrıca yüzde 1,5'lik kısmı da ulaşım imkanlarının etkili olduğunu söyledi.



YÜZDE 72,2'YE GÖRE KONUT SAHİPLERİ FIRSATÇILIK YAPIYOR

Söz konusu araştırma verilerine bakıldığı zaman, toplumun yüzde 77,2'lik kısmı kira artışları belirlenirken konut sahiplerinin fırsatçılık yaptığı kanaatini taşıyor. Halkın yüzde 58,9'luk kısmı konut sahibi ya da kiracısıyla bir sorun yaşamadığını dile getirirken yüzde 41,1'lik kısmı da sorun yaşadığını söyledi. Konut sahibi ile sorun yaşayanların yüzde 45,5'lik kısmı söz konusu bu sorunun kaynağı olarak kira bedeli anlaşmazlığını gösterdi. Yüzde 20'lik kısmı kiraya kanun dışı artış yapıldığını ifade ederken yüzde 10,4'lük kısmı da konut sahibinin kendisini çıkarmak istediğini belirti.

Yüzde 9,5'lik kısmı kirayı zamanında ödeme konusunda anlaşmazlık yaşadıklarını, yüzde 3,9'luk kısmı kiracının çıkmasını isteyip çıkmadığı konusunu iddia etti. Yüzde 2,6'lık kısmı konut sahibinden habersiz şekilde tadilat yapıldığını, yüzde 2,2'lik kısmı ev sahibinin gerekli tadilatları yapmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 2'lik kısmı depozito konusunda anlaşamadıklarını söyledi. Yüzde 1,7'lik kısmı mülkün hasar görmesi, yüzde 1,5'lik kısmı kira bedelinin tahliye için bahane olarak kullanılması ve yüzde 0,3'ü gürültü / komşuları rahatsız etme gibi nedenleri öne sürdü.


Artış gösteren konut fiyatlarından sonra, Türk halkının yüzde 77,3'lük kısmına göre ülkemizde konut sahibi olmak artık hayal olarak görülüyor. Yüzde 9,8'lik kısmı konut sahibi olmayı geleceğe bir yatırım şeklinde görürken yüzde 6,3'lük kısmına göre konut sahibi olmak ekonomik bir risk teşkil ediyor. Yüzde 4,5'lik kısmı konut sahibi olmayı büyük bir borç olarak tanımlarken yüzde 2,2'lik kısım bu adımın mantıklı olmayacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 46,8'lik kısmı konut sahibi olurken başvuracakları ödeme yönteminin kredi çekmek olduğunu söylüyor. Yüzde 35'i nakit ödeme yöntemi ile konut sahibi olmayı tercih ederken yüzde 18,2'si firmaların vadeli ödeme planı ile ev sahibi olmayı tercih edeceğini belirtiyor.

ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ

Türkiye genelinde toplamda 1.100 kişinin katılım sağladığı 16 - 20 Mayıs tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile 'Areda Survey'in Profil Bazlı Dijital Paneli' kullanılarak yapıldı.


65 yaş aylığı, evde bakım, engeli maaşına zam! Yeni rakamlar açıklandı! Yaşlılık maaşı ne kadar? Evde bakım maaşı 2024!

'Gözyaşlarına bakmayacağız' diyen Bakan Özhaseki bütün kaçak yapıları yıkacaklarını açıkladı!,

ŞOK 22 Mayıs 2024 aktüel ürünler kataloğunu yayımladı! Yarın ŞOK'ta birçok üründe indirim sizleri bekliyor...


Geri Dön