03 / 05 / 2024

Kiracının evi teslim etmesi süreci!

Kiracının evi teslim etmesi süreci!

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı kiraladığı evi hangi durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlü oluyor. İşte kiracının evi teslim etmesi süreci..



Kiracının evi teslim etmesi süreci!

Borçlar Kanunu gereğince kiracı kiraladığı evi hangi durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlü oluyor.


Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.


Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.


Kiralananın gözden geçirilmesi ve kiracıya bildirme

Kiraya veren, geri verme sırasında kiralananın durumunu gözden geçirmek ve kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları ona hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır. 


Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder. 


Kiraya veren, bu tür eksiklikleri ve ayıpları belirlediğinde, kiracıya hemen yazılı olarak bildirmek zorunda oluyor.


Taşınmaz kiralamalarının sona ermesinin ardından kiracı anahtar teslim tutanağı da imzayabiliyor. Kiracı anahtar teslim tutanağı örneği aşağıda yer alıyor:


Örnek kiracı anahtar teslim tutanağı...


T.C.

…………………… KAYMAKAMLIĞI

…………………… MÜFTÜLÜĞÜ

...../...../20…..


TAŞINMAZ VE ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI


KİRACININ 

Adı, Soyadı veya Unvanı

T.C. Kimlik No/Vergi Kimlik No

Adresi


TAPU BİLGİLERİ

1. Bulunduğu köy veya mahallenin adı


2. Tapuda kayıtlı olduğu

Pafta, Ada, Parsel

Cilt, Sahife ve Sıra No

Tapu tarihi


3. Cinsi ve yüzölçümü


4. Mülkiyetin Kime Ait Olduğu 


KİRA SÖZLEŞMESİNİN  

1. Tarihi


2. Süresi 


Yukarıda bilgileri verilen taşınmaz …………………… (BURAYA KİRA SÖZLEŞMESİNİN SÜRESİNİN BİTMESİ VEYA KİRACININ TAHLİYE İSTEĞİ GİBİ NEDENLER YAZILACAK)  nedeni ile tahliye edilmiştir.


Kiracı tarafından taşınmaz boş olarak müftülüğümüze teslim edilmiş olup, kiracı içeride hiçbir eşyasının kalmadığını açıkça beyan ve taahhüt eder. 


Müftülüğün kiracının birikmiş kira borçlarından kaynaklanabilecek alacakları baki kalmak ve fazlaya dair tüm hakları saklı kalmak kaydı ile taşınmazın anahtarı müftülüğümüze teslim edilmiştir. 


İş bu tutanak tarafımızdan mahallinde tanzim olunarak müşterek imza altına alınmıştır.  


……… /……… /2014 Saat: ……  



Müftülük Görevlisi  

İsim / İmza   

                         

Kiracı                          

İsim /İmza


Kira kontratları nasıl yenilenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön